Školy mají za sebou druhé kolo preventivního testování žáků. Většina používá antigenní testy

7. září 2021 08:25

Druhé kolo preventivního testování žáků mají za sebou základní a střední školy. Testovat se nemusí pouze ti, kteří jsou naočkovaní a nebo covid-19 prodělali v posledních 180 dnech.

Větší administrativa a delší čekání na výsledek. To jsou nejčastější důvody, proč většina základních a středních škol v Karlovarském kraji používá místo PCR antigenní testy. První kolo preventivního testování absolvovali žáci 1. září, druhé připadlo na 6. září. Účastnit se ho nemuseli žáci, kteří jsou plně naočkovaní nebo nemoc prodělali v posledních 180 dnech.

Mezi školy, které daly při testování přednost PCR testům, patří například základní škola v Teplé na Chebsku. „PCR test má úplně jinou vypovídající schopnost než ten antigenní. Víme, že antigenní testy nejsou tak kvalitní. Mnoho testů jsme museli na jaře opakovat. Máme teď jistotu, že všichni, kteří byli testováni metodou PCR, to mají přesné,“ ředitel školy Jan Soulek. 

Vláda nařídila screeningové testování ve třech termínech. Pokud ale škola používá PCR testy, dělali žáci odběry naposledy. „Právě i to byl jeden z důvodů, proč jsme se pro ně rozhodli. 9. září se budou testovat už jen žáci těch škol, které zvolili antigenní testování,“ potvrdil Soulek.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr
Spustit audio