Školy i města mají obavy z navrhovaných vládních úspor ve školství. Dopadly by hlavně na nepedagogické profese

13. září 2023 14:08

Pokud poslanci schválí navržené vládní úspory státního rozpočtu na příští rok, bude to mít pravděpodobně dopad i na rezort školství. Návrh zveřejněný ministerstvem financí pracuje s o 11,6 miliard korun méně než loni.

Učitelů by se prý úspory dotknout neměly, stát chce ušetřit hlavně na platech ostatních školských zaměstnanců, jako jsou například kuchařky, školníci, uklízečky a nebo hospodářky. Padl i návrh, že náklady na nepedagogické pracovníky by mohli nést zřizovatelé školek a škol, tedy obce a města.

„Z mého pohledu si nedovedu představit, že o jakéhokoliv člověka, nebo i jen část jeho úvazku přijdu,“ říká ředitelky základní školy Husova v Liberci Blanka Reindlová. Učitelům totiž vláda slíbila navýšení platů, ušetřit chce na platech ostatních školských zaměstnanců, jako jsou například kuchařky, školníci, uklízečky anebo hospodářky. Podle informací ČTK návrh ministerstva financí počítá s tím, že se zruší až dvacet tisíc takových míst.

Čtěte také

O nezbytnosti úspor přitom spory nejsou, debata se vede hlavně o jejich podobě. „Já jsem se těšil, že tahle vláda bude první, která obrazně upřednostní školy před dálnicemi. Bohužel se zdá, že to tak není a že nedokážeme pořád pochopit důležitost vzdělávání,“ vysvětluje náměstek libereckého primátora Ivan Langr ze Sdružení nezávislých kandidátů. Padl i návrh, že náklady na nepedagogické pracovníky by mohli nést zřizovatelé školek a škol, tedy obce a města. Jablonecký primátor a poslanec Miloš Vele z ODS říká, že město je připravené tyto náklady alespoň z části převzít. „Přijít o tyto profese si z pozice zřizovatele vůbec nedovedu představit,“ doplňuje Vele.

Proč by pro školy byl problém, kdyby měly ještě míň lidí? Na úkor čeho případně by Jablonec na Nisou a jiná města přesunula do oblasti školství víc peněz? Poslechněte si celou reportáž Jany Švecové.

autoři: Jana Švecová , reČRoL | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související