Školáci vymysleli jména pro nové vozy záchranářů

13. prosinec 2019 15:30
Zprávy

Záchranná služba v Chebu a Ostrově má nové osobní auta. Ty slouží především pro lékaře. Mají větší vnitřní prostor jak pro posádku, tak i pro různé zdravotnické pomůcky. Auta dostala jména, která vymysleli žáci základních škol. Po kraji tak v tuto chvíli jezdí Čmelák, Jestřáb nebo Hugo.

Žáci 2. třídy ZŠ v Masarykově ulici v Ostrově vymysleli jméno Hugo, údajně podle seriálu Sněžný muž Hugo. V Chebu byl vybrán návrh sportovního týmu juda – Jestřáb.

„Už bylo důležité auta vyměnit. Starší vozy Škoda Yeti dosluhují a pokud by jezdily přes nějaký počet kilometrů, přestanou se nám vyplácet, protože se budou zvyšovat investice do servisu,“ říká ředitel karlovarské záchranky Jiří Smetana.

Vozidla blikají červeně a modře

V Sokolově je auto pojmenované Čmelák, v Karlových Varech jezdí Aesculab, v Ostrově teď nově Hugo a v Chebu Jestřáb. Jedná se o vozy Škoda Kodiaq.

Záchranáře čekají v autech změny. Vozidla blikají nejen modře, ale i červeně. Viditelnost vozu se výrazně zvyšuje a to v denní i noční době. I další vozy, které budou v budoucnu nově používat budou mít už červenomodré majáky. Vyhláška to umožňuje. Vozidla mají automatickou převodovku, náhon 4x4, vyhřívaná sedadla, dotykový displej nebo palubní počítač.

Vozy, jezdící v tzv. systému rendez-vous v Ostrově a Chebu stály přes dva miliony korun. Jeden byl placen z investiční dotace Karlovarského kraje, druhý z Fondu zábrany škod. V současné době je tedy obnovena většina vozového parku vozů rendez-vous . Poslední Yeti vyjíždí z výjezdové základny Teplá a jeho obměna připadá na příští rok.

autor: Andrea Strohmaierová | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio