Škola v Holýšově musí kvůli nedostatečné kapacitě učit děti i v družině, čeká se na přístavbu

3. únor 2023 13:32, aktualizováno

Někde řeší odliv dětí, jinde naopak jejich přebytek. Na Základní škole Holýšov na jižním Plzeňsku mají tolik žáků, že kapacita školy nestačí a některé třídy se musí učit ve školní družině.

V okolí města se staví, a proto je zájem rodičů o umístění dětí do místní základní školy velký. Počet tříd ve stávající budově je ale omezený, a problém nastává například, když se žáci mají při výuce jazyků rozdělit na menší skupinky.

„Kapacita naší školy zapsaná v rejstříku škol je 680 žáků. Ve skutečnosti je ale nižší. S nedostatečnými prostory se potýkáme už několik let. Aktuálně k výuce musíme využívat jak družinu, tak žákovskou kuchyňku,“ uvedla ředitelka školy Monika Hynčíková. V takové situaci pochopitelně není možné dodržet všechny hygienické požadavky, jako je dostatečný počet toalet a umyvadel nebo nastavení rozdílné výšky lavic pro různě staré děti.

Přístavba školy v Holýšově je ve fázi zemních prací

Počet dětí v Holýšově a okolí neustále stoupá, proto se vedení města rozhodlo zahájit přístavbu školy za zhruba 160 milionů korun. „V přízemí bude víceúčelový sál pro kulturní akce školy jako přivítání prvňáčků nebo předání závěrečného vysvědčení. V patře pak vznikne sedm kmenových tříd po třiceti žácích a dvě speciální třídy – kuchyňka a počítačová učebna. Samozřejmostí jsou pak kabinety, sborovny a toalety,“ popsala starostka Holýšova Alena Burianová.

Momentálně probíhají zemní a přípravné práce. Přístavba, která navýší kapacitu školy o 210 žáků, by měla být hotova zhruba za dva roky.

autoři: Martina Klímová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio