Škodlivé dioxiny se loni našly ve vejcích nosnic v okolí Chotíkova. Měření se opakuje

20. květen 2022 12:25, aktualizováno

Z vesnic u spalovny odpadů v Chotíkově si ekologové znovu odvezli vejce, hlínu nebo jehličí. Před rokem v nich naměřili nadlimitní množství dioxinů a jiných škodlivých látek, teď měření zopakují.

Za výzkumem stojí ekologická organizace Zero Waste Europe, která usiluje o další využití odpadu bez spalování. Cílem projektu je zjistit, jestli a případně jak moc se v okolí čtyř spaloven v Česku, Litvě, Španělsku a Francii vyskytují nebezpečné látky a následně hledat jejich zdroj. „Odeberu si vzorek půdy, kde běhají slepice,“ vysvětlil Ivo Kropáček z hnutí Duha, které v Česku vzorky odebírá. Zhruba po roce se vrátil do Radčic na stejné místo, kde odebíral vzorky potravy, půdy i vajíček při minulém měření. „Chceme zjistit, jestli se hodnoty změnily,“ dodal. Vejce a další vzorky poputují do laboratoře v Holandsku.

Ekologové zkoumají přítomnost škodlivých látek

O hodnoty škodlivin ve vejcích má zájem také chovatel pan Pavel. „Stejně ta vejce jím, ale chtěl bych vědět, jestli se něco nezměnilo. Vloni naměřené hodnoty dioxinů ve vejcích překvapily nemile chovatele i lékaře Miroslava Šutu. „Když by člověk snědl jedno z těch vajec, tak by vyčerpal svůj limit na celý týden,“ uvedl.

Škodlivé látky by mohly pocházet z lokálních topenišť

Na dosud naměřené hodnoty v okolí spalovny v Chotíkově už reagoval i její provozovatel Plzeňská teplárenská „My jsme zahájili naše nezávislé měření, spolupracujeme s výzkumným ústavem při Masarykově univerzitě v Brně, v současné době jsme dělali několik měření a v průběhu léta bychom měli mít vyhodnocení,“ informoval výrobní ředitel společnosti Jan Skřivánek. „Jsem přesvědčený o tom, že spalovna je jedna z nejmodernějších v rámci Evropy a její vliv je zanedbatelný,“ doufá.

Ivo Kropáček uznává, že spalovna nemusí být jediných zdrojem dioxinů. „Mohou v tom hrát roli i místní lidé, kteří mohou spalovat plasty v kamnech,“ řekl. Chovatelům doporučil, aby chovali jen mladé nosnice, čím déle je totiž zvíře vystavené škodlivinám, tím více si jich ukládá v těle.

autoři: Lukáš Milota , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio