Sklárna Moser znovu spustila druhou pec, kterou dočasně vyřadila pandemie

Šest speciálních pánví tvoří obnovenou tavící pec ve známé sklárně Moser v Karlových Varech. Firma v ní teď obnovila provoz po více než roce a půl. Většina výrobků totiž směřuje do zahraničí a kvůli koronavirové pandemii, která snížila poptávku, nebylo nutné mít v provozu obě pece.

Sklářský průmysl po koronavirové krizi znovu ožívá. Důkazem je obnovení provozu druhé tavící pece ve světoznámé sklárně Moser v Karlových Varech. Firma kvůli koronavirové pandemii odstavila jednu z pecí na konci roku 2019 a nucenou odstávku využila pro její rekonstrukci.

Zakázky teď ale postupně přibývají. I proto má pro sklárnu smysl obnovit provoz v obou tavících pecích.

Zapálení pece proběhlo ve slavnostním duchu. Peci na místě požehnal kněz Romuald Štěpán Rob a emeritní biskup František Radkovský. První výrobek z obnovené pece vyfoukl Vlastimil Habart, jeden z nejzkušenějších mistrů sklářů.

„Spuštění pece je pro sklárnu Moser důležitým momentem. Je důkazem návratu k běžnému provozu po velmi náročném období pandemických omezení a umožňuje nám opět uspokojit stoupající poptávku zákazníků z Česka i ze zahraničí“, řekl generální ředitel firmy Pavel Mencl.

Sklárna využila nucenou odstávku k údržbě a opravám pece. Ta je nově osazena pánvemi o rozměrech 65x90 centimetrů. Nejvyšší teplota v peci je 1 480 °C. Poté se teplota snižuje  tak, aby se v sedm hodin ráno pohybovala zhruba kolem 1 340 °C. Od té chvíle se vyrábí menší výrobky,  například sklenky a odlivky. Výroba pokračuje až do 15 hodin, kdy teplota klesne na 1 180 °C. Poklesem teploty stoupá viskozita skloviny. Při nižší teplotě již sklo tolik „neteče“ a skláři mohou začít vyrábět větší díla.

autoři: Ivana Sedláčková , Radim Jehlík
Spustit audio