Skarifikátory i špekoměr. Jak se hublo v minulém století, představuje expozice v mariánskolázeňském muzeu

7. červenec 2021
Poklady minulosti

Další díl seriálu Poklady minulosti nás zavedl do Městského muzea v Mariánských Lázních. Právě tady najdete na první pohled nenápadný předmět, kterým se lázeňským hostům měřila vrstva podkožního tuku.

Budova Městského muzea Mariánské Lázně

Městské muzeum Mariánské Lázně sídlí v historickém dvoupatrovém domě na Goethovo náměstí. Budova původně sloužila jako penzion pro lázeňské hosty a v roce 1823 v ní pobýval i samotný Johann Wolfgang Goethe. Jeho osobě je věnována jedna ze stálých expozic, ty další nabízejí zajímavosti o historii města nebo dějinách lázeňství.

Mezi vystavenými předměty tady najdete i zvláštní kovové kleště. „Máme tady různé historické přístroje. Máme tady skarifikátory, kterými se v minulosti nasekávala kůže, aby odtékala krev, různé baňky, staré přístroje na měření pulsu, tlaku a mezi nimi máme i kleště na měření podkožního tuku. Kleště se používaly někdy v druhé polovině minulého století, odborně se jim říká kaliperační kleště,“ uvedl ředitel muzea Jaromír Bartoš.

Mariánské Lázně jsou světově proslulé. Řada známých osobností se tu léčila právě i s obezitou. „Jednou z těch nejslavnějších osobností je anglický král Eduard VII., který sem pravidelně přijížděl. V lázních mají historické křeslo, kde král měřil svou hmotnost. Úkolem toho měřiče bylo, aby byl spokojený a aby vždy naměřil o kousek méně, než král předpokládal,“ doplnil Bartoš.

autoři: Jana Strejčková , nkr
Spustit audio

Související