Situace Vřídelní kolonády je fatální. Zastupitelstvo schválilo kompromisní návrh oprav

Karlovarská Vřídelní kolonáda se bude opravovat podle kompromisního návrhu, za provozu, ale zároveň se postaví nová rezervní venkovní nádrž na vřídelní vodu.

Návrh, který schválilo zastupitelstvo města, vzešel z pracovní skupiny odborníků. Podle části opozice ale byli zastupitelé postaveni před jediný návrh bez dostatečných informací. Nakonec pro něj ale hlasovala naprostá většina zastupitelů.

„Tato varianta je kompromisní. Zahrnuje jak stálý provoz Vřídelní kolonády bez přerušení, tak minimalizaci rizik, které by z těch sanačních zásahů plynuly. Zahrnuje i část vymístění akumulační nádrže,“ řekl hydrogeolog Tomáš Vylita.

Varianta vybudování druhé, rezervní nádrže vyplynula z požadavků lázeňských hoteliérů. Vřídelní vodu, která je základem lázeňské léčby v Karlových Varech, v současnosti odebírá 34 lázeňských zařízení. Ředitel hotelu Imperial Alexander Rebjonok upozornil, že bez vřídelní vody by lázeňské provozy nemohly své služby poskytovat.

Technické zázemí kolonády pochází ze 70. let, jeho oprava bude stát miliony korun

Podle člena pracovní skupiny Václava Benedikta je situace Vřídelní kolonády fatální. „Vřídelní kolonáda může do jednoho dvou let spadnout a může poškodit jímání pramenů a ty pak mohou vytrysknout jinde. Je to superhavarijní stav,“ popsal Benedikt aktuální stav technického zázemí kolonády ze 70. let 20. století.

Rozhodnutí zastupitelstva znamená podle radního a člena pracovní skupiny Pavla Boušky to, že Správa přírodních zdrojů a kolonád může začít čerpat 21,3 milionu korun, které jsou na první fázi rekonstrukce kolonády v rozpočtu vyhrazeny.

Město Karlovy Vary opět řeší opravy Vřídelní kolonády

Vřídelní kolonáda

Déle než dva roky řeší město Karlovy Vary havarijní stav známé Vřídelní kolonády. Její statika je poškozená a rekonstrukce bude stát desítky milionů korun. 

„V tuto chvíli musíme spustit akutní záchranné práce, aby nedošlo ke zhroucení stropu, ale s tím, že budeme připravovat vývod na ten bypass, na postranní nádrž,“ uvedl Bouška. Jak řekl, rád by viděl dokončení oprav technologií Vřídelní kolonády do konce roku nebo nejpozději do začátku příští lázeňské sezony.

Oprava podzemí Vřídelní kolonády se má podle posledního plánu dělat tak, že se nejprve zajistí technologie, pak se odstraní poškozený strop a nahradí novým. Před dokončením nové podlahy by se rezervní venkovní nádrž měla umístit opět do podzemí. Součástí oprav ale bude muset být i rozebrání prosklené kopule nad původním výtryskem Vřídla. Jeho nosníky jsou totiž rovněž v havarijním stavu.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr | zdroje: ČTK , Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio