Situace ve firmách: Nedostatek a zdražování pracovního materiálu bere lidem práci

18. říjen 2021 15:35

Ceny za vstupní materiály jako je plech, papír a mnoho dalších stále rostou. Problém to znamená hlavně pro výrobní firmy, které je nakupují od zahraničních dodavatelů.

Po celém Česku přibývá firem, které řeší komplikace s aktuálním nedostatkem pracovního materiálu na trhu. Ten buď zahraniční dodavatelé na skladech vůbec nemají, nebo ho prodávají za několikanásobně vyšší částky.

Problém mají například tiskárny nebo automobilky. Propad příjmů ale hlásí i kvůli zdražování tenkých plechů a svitků společnost Elroz Invest z Chebska, která se zabývá výrobou kovového nábytku.

„Jestli jsme loni nakupovali tunu plechu za 650 eur, dneska jsme se dostali ve špičkách až na 1700 eur. Teď se situace trochu stabilizovala, ale nevíme, jaký ten trend bude, protože se do toho začnou promítat ceny energií a máme obavu, že ta cena opět půjde nahoru, nebo bude v lepším případě minimálně stagnovat,“ uvedl Filip Dušek, jednatel firmy Elroz Invest.

„Musíme teď vlastně vyrábět nepřetržitě, abychom tu poptávku naplnili. Uvidíme, jak dlouho to půjde. Ta cena je opravdu enormní a těžko odhadovat, jak dlouho budou zákazníci ochotní tuto cenu platit,“ dodal Dušek.

Propouštění zaměstnanců

Kvůli nedostatku materiálu na trhu a neustálému zdražování musela firma přistoupit i k propouštění zaměstnanců. Podobně jsou na tom i další zaměstnavatelé v Karlovarském kraji. Třeba společnost WITTE, která se zabývá výrobou zámkových komponent v automobilovém průmyslu.

„Bohužel musíme omezovat náš výrobní program, protože zákazníci jako například Volkswagen, omezují výrobu ve svých závodech. Logicky potom redukují odvolávky na náš závod, což způsobí to, že přistupujeme ke zkrácení výrobního plánu v našem závodě a v pátek většinou nastavujeme systém kurzarbeitu,“ potvrdil zoufalou situaci Tomáš Michal, ředitel firmy.

autoři: Dominik Hron , nkr
Spustit audio