Šiškovice byla z nouze ctnost, jenže všem chutná

26. květen 2019

Bylo nebylo, jednou na jaře autorka květinových kuchařek marně pátrala po mařince vonné, aby si z ní udělala své oblíbené mařinkové víno. S nepořízenou se smutně vracela domů a pak už to bylo podobně jako v pohádce o Popelce.

„Pinkly mi o čelo nezralé modřínové šišky a vzpomněla jsem si, že v jižním Tyrolsku a tam, kde se Itálie stýká s Rakouskem, se dělá likér z borovice limby. Takže jsem šišky natrhala a udělala z nich výborný výluh ve vodce. Pak jsem to dosladila a vznikla šiškovice.“ A protože od té doby po Janě Vlkové všechny návštěvy šiškovici chtějí, každým rokem ji znovu a znovu připravuje. I princové prý na ni letí.

Šiškovice

Suroviny:

asi 200 g mladých šišek modřínu opadavého

1,5 l vodky

1 – 2 vrchovaté lžíce krupicového cukru (podle vlastní chuti, méně cukru zajistí větší říz, více cukru jemnost)

150 ml vody

Postup:

Ze šišek odstraníme dřevnaté části, musí být měkké, aby se snadno krájely. Pak je nakrájíme na poloviny nebo na menší kousky.

Naskládáme do zavařovací sklenice se širokým hrdlem, zalijeme polovinou vodky, dobře uzavřeme a necháme nejméně 3 týdny macerovat.

Následně macerát slijeme a uchováme. Šišky znovu zalijeme zbylou vodkou a necháme další 3 týdny louhovat.

Po uplynutí uvedené doby slijeme a oba maceráty smícháme v jedné nádobě.

Ve vodě rozvaříme cukr, necháme vychladnout a přilijeme k výslednému výluhu.

Před konzumací dáme ještě tak na 3 týdny odležet.

autoři: Soňa Vaicenbacherová , Jana Vlková
Spustit audio