Sira Eltona Johna živí muzika už skoro 60 let

Elton John je jedním z nejúspěšnějších sólových umělců v historii populární hudby. Od svých 16 let si vydělával hrou na piáno v hospodách a různých doprovodných skupinách.

Jedním z typických trendů sedmdesátých let byl tzv. glam rock, který svým zvukem navazoval na rock´n´roll padesátých let. Muzikanti s glam rockem spojovaní se oblékali do blýskavých kostýmů s flitry a různobarevnými pruhy, vlasy si česali do bizarních kohoutů a i jinak se snažili vypadat tak, že na jejich podobu člověk jen tak nezapomněl. Ale co naplat, ve své době se stali velkými módními hvězdami a z některých z nich postupem času dokonce stálice hudebního nebe.

Jedním z těch, co mají už nejméně čtvrt století pevné místo v historii moderní hudby, je nejslavnější věčný teenager Elton John, dnes sedmý nejbohatší evropský hudebník. Když v první polovině 70. let hudební svět stále doufal v obnovení Beatles, mnozí odborníci byli toho názoru, že největším konkurentem by byl pro ně právě Elton John. Ale čas rockových mesiášů jako byli Beatles, Elvis nebo Bob Dylan právě v 70. letech odezníval, a tak uspokojivou odpověď nelze dát. Díky svým nápaditým a melodickým písničkám se stal uznávaným a obdivovaným muzikantem mezi fanoušky nejrůznějších žánrů.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.