Simulovaný pád dopravního letadla prověřil součinnost záchranářů, hasičů i policie

14. září 2018 10:00

Vojenský výcvikový prostor Hradiště se ve čtvrtek na několik hodin proměnil v dějiště letecké katastrofy. Šlo ale pouze o cvičení. Letadlo s 61 lidmi na palubě na lince Moskva - Karlovy Vary podle předem připraveného scénáře ohlásilo potíže pomocí tísňového signálu Mayday.

Řízení letového provozu tím okamžitě aktivovalo pátrací a záchranné jednotky. V určeném prostoru letecké havárie připravili hasiči několik autovraků a několik desítek částí autovraků, které simulovaly trosky zříceného letadla.

Cvičení Aero

Na dvou místech v době zahájení cvičení trosky začaly hořet. Záchranné složky byly shromážděny poblíž místa cvičení, k plnění úkolů cvičení ale byly vysílány v časech, které odpovídaly reálnému dojezdu ze svých základen.

První záchranáři na místě tak museli provést průzkum místa události, odhadnout rozsah nehody, odhadnout počet i závažnost zraněných osob, odhadnout počet záchranných složek ke zvládnutí zásahu.

Jedním z hlavních cílů cvičení bylo vyzkoušet metodu třídění zraněných osob při události s velkým počtem zraněných. Při této metodě jsou osoby roztříděny do čtyř skupin přímo na místě události podle závažnosti zranění a teprve podle tohoto třídění jsou odsunuty na stanoviště záchranné služby.

Ta následně určuje, jakým způsobem a s jakou prioritou jsou zranění převáženi do zdravotnických zařízení. Nejvážněji zranění byly transportovány letecky a to do nemocnice v Karlových Varech a v Plzni.

Další osoby pak převezly sanitky do simulovaného zdravotnického zařízení v objektu vojenských hasičů Hradiště. Na místě kromě záchranářů působila i skupina první psychologické pomoci.

Cvičení Aero

Ve druhé části cvičení se provádělo pátrání v prostoru nehody po případných dalších obětech. Celkem se cvičení zúčastnilo 400 záchranářů z řad hasičů, záchranné služby, policie, báňské záchranné služby či vyšetřovatelů leteckých nehod.

S ohledem na velké množství zraněných byl v rámci cvičení aktivován traumaplán, na místě tak zasahovaly posádky záchranné služby z Karlovarského, Plzeňského, Ústeckého a Středočeského kraje. Cvičení se zúčastnilo 17 jednotek profesionálních a dobrovolných jednotek hasičů.

Cvičení Aero
autoři: Zdeněk Trnka , Směna ČRo Plzeň
Spustit audio