Silný vítr poráží stromy. Tisíce domácností jsou bez proudu

21. říjen 2021 11:00, aktualizováno

Desítky výjezdů k vyvráceným a polámaným stromům a větvím mají kvůli dnešními silnému větru hasiči v Plzeňském kraji. Stromy vítr sráží na celém území kraje, padají na silnice i na koleje

Podle dostupných informací se události obešly bez zranění. Do několika stromů spadlých na koleje najely vlaky. Plné ruce práce mají i energetici, kteří odstraňují závady na elektrickém vedení. Bez proudu je nyní v kraji 20.000 domácností, řekla regionální mluvčí ČEZ Soňa Holingerová.

Energetici vzhledem k varování meteorologů posílili na dnešek call centra i pracovní týmy v terénu. Aktuálně řeší v kraji 30 poruch na vedení vysokého napětí. Nejčastější příčinou poruch je pád stromu nebo větví na vedení, řekla Holingerová. Nejvíc poruch je podle ní na severním Plzeňsku, Klatovsku, Tachovsku a Domažlicku. V sousedním Karlovarském kraji je podle Holingerové bez proudu na 21.000 odběratelů.

Vítr působí problémy i na železnici. Po na několika místech dnes vlaky najely do stromů spadlých do kolejí nebo zastavily před nimi. Překážky se průběžně odstraňují. Například dopoledne najel do stromu Západní expres z Prahy do Mnichova u České Kubice na Domažlicku, osobní vlak najel na strom na trati mezi Běšinami a Nemilkovem na Klatovsku a také mezi Kasejovicemi a Nepomukem, řekla mluvčí Správy železnic Radka Pistoriusová. Události se obešly bez zranění. Před stromy spadlými do kolejiště zastavily také například vlaky u Bezdružic, dále na trati mezi Poběžovicemi a Bělá nad Radbuzou nebo na trati mezi Tachovem a Planou.

Podle webu, kde krajští hasiči zveřejňují své ukončené zásahy, vyjeli dnes do 12:30 v kraji k technické pomoci, nejčastěji k odstranění stromů nebo jiných nebezpečných stavů, ve 117 případech. Většina zásahů začala před 8:00, nejdříve na Domažlicku, později po celém kraji. Další zásahy nejsou ještě ukončené.

Policejní mluvčí Eva Červenková potvrdila, že policie eviduje dnes desítky telefonátů kvůli událostem spojeným s počasím. "Silný vítr komplikuje dopravu v celém kraji, kde je přes komunikace popadáno několik stromů nebo elektrické vedení. Evidujeme i převrácená vozidla či dopravní nehody. Nejvážnější situace je v příhraničních oblastech," uvedla.

autoři: Jan Markup , jik | zdroje: Český rozhlas Plzeň , ČTK
Spustit audio