Silničáři Plzeňského kraje sčítají škody po zimě, aktuálně se věnují hlavně provizorní správce výtluků

22. březen 2023 09:47, aktualizováno

Silničáři v Plzeňském kraji v březnu sčítají škody, které na cestách napáchalo zimní období. I tentokrát se na stavu komunikací podepsalo počasí. Nejhůř jsou na tom silnice 3. tříd napříč regionem.

I když letošní zima byla poměrně mírná a sněhu jsme si moc neužili, na stavu silnic se počasí přesto projevilo. „Krajské silnice v Plzeňském kraji vypadají po zimě o trochu hůře než po sezóně v loňském období. Docházelo ke střídání teplot a spadu sněhu – a právě takové střídání je pro povrch silnice to nejhorší. Voda, která je ve spárách, se roztahuje, tím pádem pak dochází k poruchám, prasklinám a následně k výtlukům,“ vysvětlil provozní ředitel Správy a údržby silnic Plzeňského kraje Radek Šíma.

Výtluky se nejvíc objevují na silnicích 3. tříd. A i když už se jaro hlásí o slovo, silničáři se ještě nemohou naplno pustit do oprav. Do konce března totiž ze zákona musí zajišťovat zimní údržbu a mít stroje v pohotovosti, kdyby ještě nasněžilo. „S finálními vysprávkami komunikací začneme na přelomu dubna a května a hlavní údržba pak bude pokračovat až do konce října,“ uvedl Radek Šíma.

Zatím se výtluky spravují provizorně technologií takzvaně za studena. „Každý výtluk se vyčistí koštětem a poté se položí studená asfaltová směs, místo se pak urovná a zažehlí vibrační deskou. Jedna taková oprava trvá v řádech desítek minut,“ popsal vedoucí provozního střediska pro Plzeň a Rokycany Správy a údržby silnic Plzeňského kraje Lukáš Kurtin. „Chtěl bych touto cestou poprosit všechny řidiče, aby, pokud na své cestě potkají pracovníky údržby, byli maximálně ohleduplní.“

autoři: Martina Klímová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio