Sherrybaby si odváží Křišťálový globus

8. červenec 2006

Americký film Sherrybaby si z festivalu v Karlových Varech odváží hlavní cenu - Křišťálový globus. Slavnostním vyhlášením výsledků tak skončil 41. ročník mezinárodního filmového festivalu.

Sherrybaby režisérky Laurie Collyer je příběhem bývalé narkomanky, která se po návratu z vězení snaží navázat kontakt se svou dcerkou. V poněkud netradiční roli ve filmu exceluje Danny Trejo, který většinou díky svému potetovanému tělu hraje zabijáky.

"Myslím, že až uvidíte film Sherrybaby, tak uvidíte, že toho schopen jsem, protože v tomhle filmu jsem ten, který té hrdince Sherry vlastně pomáhá, radí ji, když je v úzkých, a budete se divit, ale v tomhle filmu nikoho neškrtím, nemlátím a nepodřezávám nožem, ani nestřílím," řekl herec.

Rozhodnutí poroty poněkud překvapilo uměleckou ředitelku festivalu Evu Zaoralovou. "Sice jsem předpokládala umístění některých jiných filmů, které jsou blízké mému srdci, ale každá porota má právo rozhodovat podle toho, jak se usnesou," vysvětlila.

Rozdány jsou také ceny za umělecký přínos světovému filmu. Z Varů si ji odváží americký producent Robert Sheye a český filmař Jan Němec. V divácké soutěži zabodoval dokument slovenského režiséra Marka Škopa o životě na Šariši Jiné světy.

autor: duv
Spustit audio