Seznam kulturních památek Karlovarského kraje se rozšířil o další dva objekty

19. leden 2021 10:00

V Karlovarském kraji jsou dvě nové kulturní památky. Jedná se o poutní kapli Panny Marie nedaleko obce Lachovice u Toužimi a pomník Johanna Michaela Kahlera v lese na Chlumském vrchu u Horních Pochlovic na Sokolovsku.

Pozdně barokní kaplička Panny Marie u Lachovic nedávno prošla kompletní rekonstrukcí. Koncem 18. nebo počátkem 19. století kapli nechal postavit majitel nedalekého, dnes již zaniklého Dupovského mlýna. Vede tudy totiž poutní stezka, po které pravidelně procházela procesí z Toužimi, Útviny a Otročína k poutnímu kostelu Navštívení Panny Marie ve Skokách. 

Památka je nejen významným dokladem architektonického, stavebního a kulturně-historického vývoje zdejší oblasti, ale i hodnotným krajinotvorným prvkem. Rekonstrukce, kterou před několika lety zajistilo město Toužim, znamenala záchranu v té době již značně poničené stavby. Kaple byla znovu zastřešena a omítnuta, vnitřní prostor byl zrestaurován a byly osazeny nové dveře. Ke vstupu bylo vyzděno nové schodiště. 

Pomník Johanna Michaela Kahlera u Dolních Pochlovic

Drobný žulový pomník Johanna Michaela Kahlera ve tvaru čtyřbokého jehlanu u Dolních Pochlovic z roku 1811 je upomínkou na tragické úmrtí statkáře Kahlera a unikátní je tím, že se dochoval přímo na místě nešťastné události. Ta se odehrála 22. srpna 1811, kdy byl majitel statků Lítova a Nového Dvora u Kynšperka nad Ohří Kahler v lese na Chlumském vrchu zastřelen, pravděpodobně při lovu. Šlo o nešťastnou náhodu, když se Kahlerovu revírníkovi údajně zahákla zbraň za větev, puška se odjistila a výstřel zabil Kahlera, stojícího před revírníkem. 

Kamenný pomník je umělecky, epigraficky a historicky významným příkladem drobné památky náhrobního charakteru, která pomáhá utvářet jedinečnou kulturní krajinu. Navíc tento typ drobné architektury dochovaný v dobrém stavu přímo na místě konkrétní tragické události není obvyklý

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroje: ČTK , Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio