Šetrnější gynekologické operace nádorů budou nově provádět v plzeňské fakultní nemocnici

19. říjen 2018 08:15

Plzeňský kraj dlouhodobě patří mezi regiony s největším výskytem ženských nádorů. Mezi 17 akreditovanými onkogynekologickými centry v ČR zaujímá Plzeň páté místo v počtu léčených žen.

Nový přístroj stál 2,5 milionu a plzeňská FN ho využije pro šetrnější gynekologické operace nádorů. Každým rokem lékaři nemocnice ošetří téměř 250 žen s nově zjištěným nádorovým onemocněním ženských orgánů, nepočítaje nádory prsu. Navíc pečují i o dříve diagnostikované pacientky.

Jedním z hlavních léčebných přístupů je operace. Lékaři dokážou úspěšně řešit časná stádia nádoru dělohy, děložního hrdla a zevních rodidel. U nádorů vaječníku, které patří mezi nejzávažnější, ale často v průběhu operace naráží na limity. „Toto onemocnění je u 75 až 80 procent žen zjištěno až v pokročilém stádiu, kdy může postihovat povrch prakticky všech orgánů v dutině břišní. Takový nález je velice obtížně řešitelný, někdy pouze za cenu odstranění velké části střev, jater a sleziny," popsal vedoucí lékař gynekologicko-porodnické kliniky Jiří Presl.

Nově zakoupený přístroj je celý chirurgický systém

Používá se jako instrument umožňující řez, koagulaci (zástavu krvácení) a odstranění měkkých tkání vaporizací (odpařením). Při náročných operacích u pokročilých nádorů vaječníku může nový přístroj při minimálním tepelném poškození okolních tkání velmi efektivně řešit drobný nádorový rozsev na povrchu výstelky dutiny břišní, na povrchu střev, žaludku i jater. Díky tomu se snižuje nutnost odstranění takto postižených orgánů.

„Systém je možné využít jak při otevřených operacích, tak při minimálně invazivních laparoskopických výkonech," uvedl Presl. Gynekologové ho navíc mohou použít i při řešení rozsáhlé endometriózy. To je onemocnění, při němž rostou částečky výstelky dutiny děložní mimo dělohu.

Nový přístroj je součástí dodávek techniky, které nemocnice pořizuje díky příspěvku EU. V roce 2017 podala žádost o dotaci na obnovu a modernizaci přístrojového vybavení onkogynekologického centra za bezmála 60 milionů korun, řekl ředitel nemocnice Václav Šimánek. Další přístroje a technika z tohoto projektu se postupně dodávají.

autor: jik | zdroj: ČTK
Spustit audio