Sestřičky z Fakultní nemocnice Plzeň dostaly 5 tisíc srdcí

12. květen 2021 16:00, aktualizováno

Plzeňský kraj uspořádal pro sestřičky u příležitosti Mezinárodního dne sester on-line koncert jako poděkování za jejich nasazení v době pandemie. Plzeňská fakultní nemocnice zase svým sestřičkám předá za jejich náročnou práci srdce, která posílali lidé.

Srdce pro sestry

„Všeobecné sestry jsou u nás nejpočetněji zastoupenou profesní skupinou a rádi bychom jim poděkovali za péči, laskavost a obětavost, se kterou se denně starají o pacienty. Sestry a lékaři jsou spojené nádoby, jedna bez druhé by nemohla být. V současné pandemické době je role sester více specifická. Musí být odborně na výši, díky covidu pracují v méně komfortním prostředí a služby jsou velmi vyčerpávající. Zároveň na ně doma čekají děti, které také potřebují laskavé slovo a péči. Jsou vlastně nenahraditelné,“ uvedl ředitel FN Plzeň Václav Šimánek.

„V červnu do bude 30 let, co jsem maturovala. Povolání jsem znala od maminky. Baví mě to, i když je někdy těžké vstát a jít,“ říká staniční sestra Lenka Bezpalcová a dodává: „Doba covidu je taková šedá hmota, kterou jsme se všichni prodírali. Únor a březen byly dramatické.“

„Počet pacientů strašně stoupal. Stály tu fronty sanitek, než se vůbec lidé dostali na příjem. Umírali i mladí. Přicházeli jsme do kontaktu s jejich rodinami. To na nás moc špatně působilo,“ popsala vrchní sestra z II. interní kliniky Ivana Witová. Podle svých slov je velmi vyčerpaná a těší se na dovolenou.

Ve Fakultní nemocnici Plzeň pracuje více než 4 900 zaměstnanců, z toho je 1 600 všeobecných, dětských, praktických sester a porodních asistentek.

Jako poděkování a ocenění za náročnou práci vyhlásila Fakultní nemocnice výzvu Srdce pro sestry. Veřejnost měla možnost přispět do sbírky srdíčky z jakýchkoli materiálů – od namalovaných, ručně vyráběných až po ta z přírodních materiálů. K srdcím bylo také možné přidat vzkaz, zprávu, poděkování nebo je nechat obestřená tajemstvím a čekat, která z mnoha sestřiček toto konkrétní srdce dostane. Projekt vzbudil nad očekávání velký zájem veřejnosti. „Sešlo se 5 tisíc různých srdcí, od dětí, škol, úřadů nebo firem,“ dodala tisková mluvčí FN Plzeň Gabriela Levorová.

Všechny sestřičky buď dnes nebo v následujících dnech dostanou své srdíčko. „Strašně nás to potěšilo, je to moc milé. A vzkazy zejména od dětí jsou dojemné,“ uzavřela zdravotní sestra Lenka Bezpalcová.

autoři: Martina Klímová , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio