Semlerova rezidence v Plzni bude zhruba od půlky května nepřístupná

6. duben 2018

Západočeská galerie začne od 13. května s dalšími opravami Semlerovy rezidence na Klatovské třídě 110. Mimořádně cenný interiér vznikl podle plánu světoznámého architekta Adolfa Loose a představuje unikát mezi památkami architektury 20. století v České republice.

Už jen několik týdnů v průběhu dubna a začátku května je v Plzni přístupná Semlerova rezidence. Mimořádně cenný interiér na Klatovské třídě 110 vznikl podle plánu světoznámého architekta Adolfa Loose. Realizaci provedl jeho žák Heinrich Kulka. Byt patřil někdejšímu spolumajiteli továrny na drátěné zboží a gramofonové jehly Oskaru Semlerovi. Část rezidence se už Západočeské galerii v Plzni podařilo opravit a zpřístupnit před třemi lety. Díky 30milionové dotaci z Evropské unie teď budou opravy pokračovat a interiér bude další dva roky nepřístupný.

Prostor, který má šest hlavních úrovní, připomíná pražskou Müllerovu vilu, která jeho vzniku předcházela. Na rozdíl od ní je ale vestavěn do staršího domu. Opravou už dosud prošla vstupní chodba, schody s kamenným obložením, šatna a částečně také obývací pokoj s původním krbem. Tento pokoj je největší místností Semlerovy rezidence. 

„Má výšku přes dvě běžná podlaží a velmi silně připomíná pražskou Müllerovu vilu. Jsou tady některé prvky, které třeba připomínají soudobou vilu Tugendhat v Brně - obrovská kovová posuvná okna dokonce s vestavěnou zimní zahradou. Původní řešení tady překvapivě přečkalo všechny peripetie druhé poloviny 20. století. Ten krb je takovým typickým znakem Loosových interiérů," upřesnil kurátor sbírek architektury Západočeské galerie Petr Domanický.

Semlerova rezidence je typickou ukázkou Loosova raumplanu

Obývací pokoj je unikátní právě svým raumplanem, tedy plynulou návazností prostor různých výšek - proslulým principem vytvořeným Adolfem Loosem. I tento pokoj je potřeba ještě zrekonstruovat.

„To, co nás tady nejvíc pálí, tak je podlaha, která je z mimořádně vzácného dřeva, tzv. makasaru. Současně je ale ve velmi špatném stavu. Chceme ji tedy co nejdříve zrestaurovat. Potom je tady tenhle odpočivný kout, který byl bohužel v 90. letech z velké části zničen a my se chystáme provést kopii podle původní dokumentace," uvedl Petr Domanický.

V mezipodlaží Semlerovy rezidence se nachází zimní zahrada, která už prošla náročnou rekonstrukcí. Hned vedle je velmi poškozená jídelní místnost, která se sice v principu dochovala i s detaily, ale poškozená je podlaha i obložení.

„Ono sem totiž před několika lety zateklo, ten obklad se tou vlhkostí celý zdeformoval. Bude tedy složité je zrestaurovat," vysvětlil architekt Domanický.

V prostoru jídelní místnosti je také několik vestavěných skříní, které jsou pro architekturu Adolfa Loose velmi typické. Za jídelní místností je kuchyně, kde se zachovalo prakticky všechno vybavení včetně původního dvojdřezu a rané kuchyňské linky z roku 1934. Chybí jen sporák. I tento prostor je ale potřeba restaurovat.

Návštěvníkům nabídne budova po rekonstrukci i kavárnu

Zatímco v současné době je tedy veřejnosti přístupná jen reprezentativní část původního bytu, po rozsáhlé rekonstrukci bude možné si prohlédnout celý zrekonstruovaný interiér včetně soukromých prostor rodinných příslušníků. Jedná se o dětské pokoje, ložnice obou rodičů, koupelny a zázemí. Tento prostor je zatím provizorně oddělený, návštěvníci jej nemohou vidět. Obnova Semlerovy rezidence navíc počítá s restaurováním původních vzácných přírodních materiálů a vybavením prostoru replikami původního nábytku. V domě vznikne i návštěvnické centrum a kavárna a také Badatelské centrum pro výzkum architektury 19. a 20. století.

Semlerova rezidence je součástí souboru Adolf Loos Plzeň a tvoří jeho třetí prohlídkovou trasu. Návštěvnický provoz zajišťuje organizace Plzeň -TURISMUS. Návštěvní dny jsou pátek, sobota a neděle. Vstup do rezidence je povolen pouze s průvodcem pro skupiny o nejvýše 10 účastnících. Vstupenky na komentované prohlídky si zájemci musejí koupit předem, a to buď online prostřednictvím webu, anebo v Turistickém informačním centru na náměstí Republiky. Poslední den, kdy si mohou lidé Semlerovu rezidenci před rekonstrukcí ještě prohlédnout, je 13. květen 2018.

autoři: čer , sch
Spustit audio

Související