Semily řeší problém sucha záložním zdrojem pitné vody

14. srpen 2019 08:10

Semily začaly řešit problém sucha vybudováním záložního zásobování vodou. Ode dneška město využívá nové vrty v úpravně vody v Příkrém a jejím okolí. Záložní zdroje slouží i nedalekým obcím.

Čtěte také

„Jediným plnohodnotným zdrojem vody pro celé území je potok Vošmenda a s narůstajícím suchem nás tento problém velmi trápil. Bylo nutné to řešit, abychom měli náhradní zdroj pitné vody pro celou tuto oblast,“ vysvětluje starostka Semil Lena Mlejnková z hnutí Starostové pro Liberecký kraj.

Voda z nově vybudovaných vrtů je podle analýz kvalitní, ale i přesto prochází částečnou úpravou. Do vody se díky moderním technologiím v úpravně přidává méně chlóru než dřív. Záložní zdroje poslouží nejen pro samotné Semily, ale taky nedaleký Benešov a obec Chuchelna.

Celkové náklady dosáhly devíti milionů

Vybudování vrtů mělo několik fází. Součástí byl samozřejmě i hydrogeologický průzkum, při kterém vodohospodáři hledali pro vrty nejvhodnější místa. Celkové náklady dosáhly 9 milionů korun. Dva miliony přispěl Liberecký kraj, tři miliony Státní fond životního prostředí a zbytek zaplatilo vodohospodářské sdružení Turnov.

Kvalitnější pitné vody se obyvatelé Semil a přilehlých obcí dočkali už před čtyřmi lety. Technologie úpravny vody v Příkrém, která pochází z roku 1978, už byla zastaralá a potřebovala rekonstrukci. Kvůli kolísavému přítoku z toku Vošmenda neměla surová voda dobrou kvalitu. Díky rekonstrukci se podařilo snížit množství chloru, který se k čištění vody používá.

autoři: Jan Charvát , Ivana Bernáthová
Spustit audio

Související