Sekanina (hašé) podle Magdaleny Dobromily Rettigové

Je po svátcích, leckde zbyly nějaké kousky masa, ať vařeného nebo pečeného, se kterými nemáme momentálně žádné úmysly. Byla by velká škoda je vyhodit, protože se dají využít k přípravě výborného pokrmu.

Recept Magdaleny Dobromily Rettigové uvádíme v původní podobě. Návod je tak jednoduchý, že ho pochopíme všichni, navíc je psaný krásnou češtinou. Recept pochází z druhého vydání Domácí kuchařky z roku 1831.

Ingredience
  • 400 g vařeného nebo pečeného masa (telecí, hovězí, vepřové)
  • výpek z masa nebo trochu vývaru
  • 40 g másla
  • 1 cibule
  • 2 vejce
  • sůl a pepř

Zbude-li ti kousek telecí nebo vepřové nebo jiné pečeně, drobince ji usekej. Zatím nech na másle dozlatova usmažit drobně usekanou cibulku, vmíchej tu usekanou pečeni do toho, osol a opepři to, přidej ještě tu šťávu z pečeně, zbyla-li, není-li však žádné, přidej trochu silné polívky a nech to chvíli dusit, pak do toho vraz nějaké vejce, podle toho, jak mnoho máš sekaniny, a nech to ještě chvíli dusit při ustavičném míchání, aby vejce nebyla syrová.

Miroslava Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko