Šedesátka seniorů se může těšit na nový domov v Sokolově

30. říjen 2019 06:20

Místo čtvrté základní školy v Sokolově vzniká nový domov pro seniory. Ten nabídne jednolůžkové i dvoulůžkové pokoje s vlastním sociálním zařízením. Celkem nový objekt nabídne zázemí pro 61 klientů. Jedná se o největší investici v novodobé historii města. Náklady přesáhnou 150 milionů korun.

Na místě objektu původní 4. základní školy panuje aktuálně čilý stavební ruch. Na jedné straně je vykopaný velký prostor, až pod základy původní budovy. Na druhé straně už stojí základy nového objektu domova pro seniory.  „Dokončili jsme pilotové založení jedné části objektu. V současnosti probíhají práce na základových pasech pro hlavní část, která je podsklepená. V tuto chvíli jsou z poloviny dokončeny,“ popsal situaci vedoucí projektu Pavel Kapic.

Stavaři museli nejprve zdemolovat původní budovu, na jejím místě vyrůstá nová. „Nestaví se bohužel takzvaně na zelené louce, projekt je náročnější v tom, že využívá části původních základů, na které se napojujeme. Základ zůstává a k němu se doplňují nové základové pasy a základové konstrukce, upřesnil vedoucí projektu. “

Součástí domova pro seniory bude vedle lůžkové části také nová kuchyně a společné prostory. „Součástí domova bude kuchyně, včetně gastronomického vybavení, společná jídelna a společenské prostory. Mimo jednotlivých sociálních zařízení na pokojích, budou součástí společných prostor ještě společná sociální zařízení na patře,“ upřesnil dispozici Pavel Kapic.

Po dokončení stavby zde najde svůj domov až 61 seniorů. „Klienti se mohou těšit na 41 jednolůžkových a 10 dvoulůžkových pokojů, uvedl místostarosta Sokolova Jan Picka a vysvětlil, co bylo hlavním podnětem stavby. „Jsou dva: prvním důvodem je chybějící zařízení v Sokolově. Druhým je poptávka Sokolovanů, kteří by rádi své rodiče, o které se nemohou sami starat 24 hodin denně, tak aby je měli kam umístit. Zároveň, aby to bylo v přijatelné docházkové vzdálenosti.“

Stavba by měla být hotova v roce 2021.

autor: Ivana Sedláčková | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio