Sečení trávy se i v dnešní době stále dělá ručně. Základem je dobře naklepaná a nabroušená kosa

27. červenec 2021

Sečení trávy v pravém slova smyslu dnes můžeme spatřit především na venkově. Nepleťme si ho se sekáním trávníků ve městech a kolem domů, které se opakuje v řádu dnů. Hlavním smyslem sečení trávy je získat kvalitní seno. I přes to, že velké louky zemědělci kosí strojově, na chatách, chalupách a menších pozemcích se stále drží a dokonce sílí ruční sečení.

První sečení se nazývá senosečí a probíhá obvykle v průběhu června po tom, co trávy vykvetou. V průběhu léta se pak v našich podnebných podmínkách seče tráva ještě jednou po svém zotavení, proto se nazývá otava. „Někdy se stalo, že se seklo ještě potřetí, ale to už byly výjimky,“ říká Ladislav Šprincl. Seno získané ze senoseče má jiné vlastnosti než seno z otavy. Tráva je mohutnější a tužší. Obsahuje mnoho vlákniny, ale také velké množství živin. Druhá tráva je zpravidla jemnější, protože obsahuje více listů a menší množství stonků.

Ladislav Šprincl brouskem udržuje ostří kosy

Základem úspěšné senoseče i otavy je ale vždy nejen kvalitní tráva, ale také dobře připravená kosa. K nezbytným nástrojům sekáče patří kosa, brousek, kladívko a babka. Kosa se jako první musí na babce, kterou si můžeme představit jako malou oblou kovadlinu, naklepat do správného tvaru špičatým kladívkem. Pak teprve následuje broušení.

Brouskem se ostří upravuje i během sečení

Vyhrávejte zahradní grily, zahradní nářadí, knihu Pochoutky z chaloupky a další ceny. Každý všední den v čase 9.45-10.00 v letním speciálu Chalupářské léto. Soutěžte a vyhrajte >>

Správné sečení začíná brzy ráno, dokud je tráva ještě mokrá. Suchá tráva se totiž seče mnohem hůře. Probíhá-li sečení správně, zůstává tráva ležet na zemi v řádkách. Ty se pak rozhrabou, aby mohla tráva zavadnout. Za den se pak i několikrát obrací. Když částečně vyschne, sbírá se do kop, aby se zapařila. Následně se zase rozhrabe a průběžně otáčí, aby vyschla úplně. Při slunném počasí trvá tento proces přibližně 3 dny. Takto usušené seno správně „šustí“ a krásně voní. Sklízí se a skladuje ve stodolách nebo na půdách, kde jsou ideální podmínky. Pro uskladnění ale může posloužit jakékoliv suché místo.

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.