Sbírka vějířů v Západočeském muzeu v Plzni čítá 252 exponátů

3. květen 2021

Celkový vzhled šatů i v minulosti vždy dotvářely nezbytné oděvní doplňky. Velké oblibě se v minulosti těšily vějíře, které navíc bývaly krásně řemeslně a umělecky vyvedené. Zajímavá sbírku vějířů z různých historických období je uložená v Západočeské muzeu v Plzni.

Vějíř tubový, kokardový s plisovaným listem

Celková sbírka vějířů Západočeského muzea v Plzni čítá 252 vějířů vyrobených v Evropě a představuje umělecký a historický vývoj vějířů od baroka až do 20. století. Zastoupené jsou v ní všechny základní typy vějířů, včetně jejich konstrukčních i námětových proměn. Sbírka je složená ze tří samostatných souborů, které jsou uchovávány v uměleckoprůmyslovém oddělení Západočeského muzea, v Národopisné muzeu Plzeňska a v Muzeu dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech.

Vějíř z peří perličky africké

Největší část sbírky vějířů Západočeského muzea v Plzni v současné době najdeme v Národopisném muzeum Plzeňska, kde je uloženo přesně 119 kusů historických vějířů. První vějíře byly pro budoucí Národopisné muzeum získány už v roce 1913 po výstavě „Masopust na Plzeňsku“, kterou uspořádala Společnost pro národopis a ochranu památek Plzně. Postupně se sbírka rozšiřovala. Významně se zapsal rok 1964, kdy byl ze státního zámku Kozel převeden do Národopisného muzea soubor hned dvaceti krásných historických vějířů.

Vějíře byly vždy považovány za důležitý oděvní doplněk a ukazovaly také styl daného období a rozličné proměny v oblasti odívání. Zajímavé je i řemeslné a umělecké zpracování jednotlivých vějířů – sbírka tak obsahuje například vějíře s textilním listem zdobené malbou a flitry, vějíř ze spletené dvoubarevné slámy (kterému se na Plzeňsku říkalo „vadrle“), vějíře s malovaným papírovým listem, vějíře dřevěné, s peřím a mnoho dalších. Nejstarším vějířem sbírky je vějíř vyrobený ve Francii mezi roky 1750 – 1770.

Sbírce vějířů Západočeského muzea v Plzni se nově věnuje také kniha „Příběh vějířů“, která vyšla na sklonku loňského roku jako monografie mapující tuto sbírku. Autorkou publikace je Ludmila Kotorová z uměleckoprůmyslového oddělení muzea.

autoři: Michaela Vondráčková , Marie Mušková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.