Sběratel Jan Albrecht bydlí v roubence plné minerálů

29. září 2019

Malé muzeum minerálů má Jan Albrecht v obci Hřebečná u Abertam v Krušných horách. Muzeum je v roubené chaloupce, a ačkoli je malá, skrývá tisíce minerálů. Albrechtovi tam s nimi bydlí.

Minerály zabírají 80 procent obytné plochy roubenky, jen tak tak se tam vejdou postele a nějaká skříň na oděvy. A jak se stane, že si je neplánovaně prohlédnete? To takhle odpočíváte po 5 km rekreačního běhu u plotu malebné chaloupky a pan Albrecht vás pozve dál. A rozpovídá se. Několik tisíců minerálů nasbíral se svým otcem, nejčastěji provádí sběry v Krušných horách.

Domov muzeem aneb muzeum v domově

Malá roubená chaloupka u cesty přitahuje zraky kolemjdoucích, už kolem plotu je spousta různých kamenů, u kterých se zastavíte. První, kdo vás přivítá, je pes a papoušek. Pak už přijde s napřaženou rukou někdo z rodiny Albrechtů. Nejčastěji se prohlídek ujímá syn Jan Albrecht. U dveří stojí dřevěný permoník, který chalupu hlídá. Permoníci jsou v Krušných horách legendou, v každém dole prý nějací žili. Hned pár metrů od vchodových dveří začíná výstava minerálů. Jsou popsané, nasvícené a o každém se z úst majitele mnohé dozvíte. Mj. také to, že Krušné hory byly bohatým nalezištěm rud cínu, uranu a dalších nerostů.

Sbírka vznikala čtvrt století

Sbírat je majitelé začali nejdříve v jeskyních, to bylo před 25 lety. Jako první si domů přinášeli hezké oblázky, postupně se jako sběratelé začali zdokonalovat a svůj sběr obohacovat i vzácnými kousky. Celých 99 procent sbírky je vlastní sběr, zbývající jedno procento zahrnuje minerály buď vyměněné, nebo zakoupené.

Jak rozpoznat zajímavější minerály?

„To musíte mít v oku,“ říká Jan Albrecht, „většinou ty kameny vypadají tak, že byste do nich ani nekopli. Jestliže ale jste v nějaké lokalitě, kde tušíte dobrý nález, už to od oka rozeznáte.“ Je dobré mít i knížku nebo se poučit na internetu. Nejlepší je, když v blízkosti nálezu teče voda, protože jako první musíte kámen umýt. Pak už trochu rozeznáte, jak hodnotný by mohl být. Kladívkem rozťuknete a pokud je to něco, co zaujme, šup s tím do pytlíku a domů. Doma opět umýt, vybrousit a vyleštit. Když je kámen těžký, jistě jde o nějakou rudu.

Krystaly mohou být i v dutině kamene

Krušné hory mají hlavně žilné minerály. Ale třeba v Krkonoších lze najít tzv. pecky, ty když rozpůlíte, uvidíte uvnitř krásné krystaly, bývají to acháty. Sbírka Albrechtových má původ převážně v Krušných horách, ale jsou v ní i kousky z jiných českých lokalit a také něco na ukázku ze zahraničních cest.

autoři: Soňa Vaicenbacherová , Martina Sihelská | zdroj: Český rozhlas Plzeň