Saská kontaktní kancelář oslavila 10. narozeniny. Medailonek Hellmutha Benesche

23. prosinec 2022

Už 10 let funguje v Praze Kontaktní kancelář Svobodného státu Sasko. Své výročí oslavila kancelář 13. prosince společenskou akci na lodi Grand Bohemia plující po Vltavě.

Posláním kanceláře je navázání hlubších vztahů mezi Saskem a Českou republikou. Dosavadního vedoucího kanceláře Davida Michela nahrazuje Josefina Ofner – pražská rodačka, která ve čtyřech letech se svými rodiči odešla z komunistického Československa nejprve do Rakouska, potom do Německa, odkud se několik let po sametové revoluci vrátila zpět.

Na Karlově univerzitě pak vystudovala teritoriální studia se zaměřením na Německo a Rakousko. Pozvali jsme paní Ofner k našemu mikrofonu.

Ve výročí týdne si připomínáme rodáka z Duchcova Hellmutha Benesche. Po návratu z východní fronty, kde byl těžce zraněn, byl odsunut do sovětské okupační zóny. Zde na univerzitě v Jeně vystudoval psychologii.

V 60. letech utekl do západního Německa, kde naplno rozvinul svou vědeckou kariéru. Zkoumal například využití kybernetiky a elektronických her v psychologické praxi. Napsal řadu odborných prací. Tou asi nejslavnější je stručný a názornou grafikou vybavený Atlas psychologie, který byl přeložen do řady jazyků a patří k základní výbavě psychologů.

Závěr vánočního vydání Sousedů patří v našem magazínu už tradičnímu vánočnímu příběhu v egerlandském nářečí.

autoři: Veronika Kindlová , Richard Šulko
Spustit audio