Sametovou revoluci připomene v Sokolově studentský pochod gymnázia

15. listopad 2019 08:00

Sametovou revoluci odstartoval před 30 lety studentský pochod z Albertova. Jeden z nejvýznamnějších dnů v historii naší republiky, 17. listopad, si dnes připomenou žáci a učitelé sokolovského gymnázia studentským pochodem.

Připojí se tak s celostátní akci „Vezmi s sebou květinu“. Právě toto heslo stálo v úvodu pozvánky na studentskou manifestaci na Albertově 17. listopadu 1989. V Sokolově dnes průvod gymnazistů vyjde od školy v deset hodin a to směrem na Šenvert, kde kdysi stávala budova gymnázia. Odtud se průvod vydá přes Most lásky a dojde k Domu kultury. Z balkónu tu zazpívá absolventka sokolovského gymnázia českou státní hymnu a píseň Modlitba pro Martu. K průvodu se můžou připojit i další zájemci z řad veřejnosti. V době pochodu bude částečně omezený silniční provoz ve městě. Bude ho řídit Policie.

Pochodem vzpomínkové akce nekončí

V Městském divadle je na dnešní večer připravené promítání filmů, které se tematicky vztahují právě k historickým událostem 17. listopadu. Na programu jsou dokumentární snímek Tenkrát a film Občanský průkaz.

Další akce v divadle jsou pak připravené na neděli. Konkrétně to bude promítání německého filmu Fany a pes a Autentické československé filmové deníky. V symbolický čas 18 hodin a 38 minut začne debata s osobnostmi města Sokolov. Přesně v tomto čase totiž zahájil v roce 1989 pohotovostní pluk ministerstva vnitra zásah proti demonstrantům na Národní třídě. Tématem besedy je „Takové to bylo“ a jsou na ni zvaní všichni, kteří se chtějí podělit o své zážitky a vzpomínky. Večerní program pak zakončí promítání filmu Životy těch druhých.

Pro celý program včetně filmových promítání je vstupné zdarma.

autoři: Jitka Čmoková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio