Sameček pandy z plzeňské zoo se našel

20. srpen 2019 15:35

Samec pandy červené Nepál je po jedenáctidenním útěku zpátky v plzeňské zoologické zahradě. Vyspává se z narkózy.

Plzeňská zoo má od pondělního večera zpět samce pandy červené, který byl víc než týden na útěku. Podařilo se ho najít díky informacím svědka. Sameček utekl kolem 9. srpna, zoo po něm pátrala a o pomoc prosila i veřejnost. První věrohodné svědectví o výskytu na stromech žijícího zvířete se objevilo až v neděli, kdy byl samec spatřen v lese mezi Radčicemi, zoo a Sylvánem.

Asi vyrazil oslavit narozeniny

„Nálezce, který pandu cíleně hledal, měl štěstí. V lese nedaleko Radčic šla naproti němu, tak ji zahnal na strom, ihned volal a pandu hlídal,“ popsala zooložka Lenka Václavová. „Když jsme přijeli na místo, tak panda byla opravdu na místě, veterinář ji střelil a panda usnula. Dole jsme měli připravenou síť, protože jsme si mysleli, že spadne,“ pokračovala.

Protože panda nespadla, musel s dlouhým žebříkem přispěchat na pomoc Karel Makoň s kolegou ze záchranné stanice živočichů. „Samec ještě dospával po narkóze a samice je pravděpodobně ráda, že se vrátil,“ doplnila Václavová. Zvíře je podle ní v nejlepší kondici, nezhublo. „Asi si chtěl udělat výlet, 4. srpna má totiž narozeniny,“ žertovala.

Nálezce bude odměněn

„Děkujeme všem, kteří pomáhali, zejména těm, kteří nás v pondělí v podvečer přivedli na stopu,“ řekl mluvčí zoo Martin Vobruba. Nálezce podle něj dostane za odměnu roční permanentku. Expozice pand bude teď několik dnů nepřístupná, samec se samičkou si na sebe budou opět zvykat a venkovní výběh se zabezpečí proti případnému útěku. „Budeme sledovat, jestli se Nepál nepochlubí, kudy utekl,“ řekl mluvčí.

Nepál není první útěkář

Pandy červené začala plzeňská zahrada chovat po vybudování africko-asijských expozic, dotačně podpořených EU v roce 2010. Samec Nepál není první útěkář. V červenci uletěl ze zahrady pelikán, kterého později hasiči a lidé ze záchranné stanice živočichů odchytli na Borské přehradě.

Deset dní byl na svobodě dikobraz, který ze zoo utekl v roce 2017, odchytli ho opět členové záchranné stanice živočichů, ti ho museli dokonce vykopat z jeho nově vyhrabané nory několik kilometrů od zahrady. V minulosti chovatelé hledali také uprchlou kapybaru, jeřába, lemura či ptáka hadilova.

autoři: Lukáš Milota , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související