Sakurovými květy naloženými v soli ozdobíte i ochutíte rýži

13. květen 2021

Recept pochází z Japonska. Autorku květinových kuchařek Janu Vlkovou oslovil natolik, že si ho nechala přeložit z japonštiny do češtiny.

V květnu propagátorka kytek k jídlu Jana Vlková soustřeďuje pozornost na stromy a keře. Do salátů přidává poupata hlohu nebo akátu, květy ovocných stromů zdobí dezerty. „Favority mezi nimi jsou třešňové a višňové květy, které jsou krásné, jemné a mají příjemnou nahořklou chuť. Podle mě je ideální kombinace s čokoládovou polevou, protože v kontrastu černé čokolády a bílých květů vynikne nejen chuťová, ale i vizuální stránka,“ říká autorka květinových kuchařek.

Nasolené květy sakury

Jako dekoraci jídel využívá také květy sakur. „Jejich sezóna je velmi krátká, úžasné jsou zejména plnokvěté,“ líčí s nadšením Jana Vlková, „protože máte velkou záplavu růžových květů. V soli naloženými sakurovými květy si můžete po celý rok vylepšovat rýži. Jsou slané a drží si nahořklou mandlovou chuť, kterou mají všechny peckoviny.“

Sakurové květy v soli

Ingredience
  • 100 g sakurových květů
  • 3 polévkové lžíce soli
  • 1 lžíce jablečného nebo vinného octa

Natrháme si sakurové květy z plnokvětých odrůd. K nakládání jsou nejvhodnější poupata těsně před rozkvětem, aby z nich neopadávaly korunní plátky.

Květy zbavíme hmyzu a nečistot, ale neomýváme. Vložíme je do mísy, prosypeme jednou lžící soli a promícháme s octem.

Přiklopíme další mísou tak, aby obě nádoby do sebe těsně zapadly. Vnitřní mísu ještě zatížíme, aby se květy slisovaly. Dáme do lednice.

Po 2 až 3 dnech opatrně vymačkáme tekutinu a přidáme další lžíci soli, tentokrát už bez octa. Proces opakujeme ještě potřetí, opět bez octa.

Když už květy neuvolňují žádnou tekutinu, rozložíme je na plech a dosušíme v troubě při maximální teplotě 50 °C.

Uchováváme v tmavé láhvi na chladném místě. Není ale nutné, aby byly v lednici.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.