S podnikáním mohou pomoci inovační vouchery. Zájem o ně stoupá

26. leden 2016

Karlovarský kraj stejně jako vloni podpoří regionální firmy, které spolupracují s výzkumnými organizacemi. O takzvané inovační vouchery zažádalo 24 firem. Celková hodnota podaných projektů dosahuje téměř 4 milionů korun.

Dotační titul využívají firmy na financování inovačních projektů, které jim pomáhají zlepšit konkurenceschopnost a případně i vytvořit nová pracovní místa. Jen v letošním roce si mezi sebou rozdělí téměř dva miliony korun.

„Trvalý zájem o inovační vouchery ukazuje, že v regionu je řada malých a středních firem, které se inovacím věnují a snaží se růst a zlepšovat svoji pozici na tuzemských i zahraničních trzích. Podpora spolupráce podniků s vysokými školami a výzkumníky tak přispívá ke zlepšení ekonomiky kraje,“ uvedl hejtman Martin Havel.

Čtěte také

O inovační vouchery projevily zájem firmy z různých oborů, jako je cestovní ruch, služby a elektrotechnika, ale nově také potravinářství a textilní průmysl. Opakovaně žádají firmy z oboru využití druhotných surovin, elektrotechniky a strojírenství. Každý žadatel může získat příspěvek až ve výši 170 tisíc korun.

Hodnocení projektů bude ukončeno v březnu. Krajské zastupitelstvo pak na svém dubnovém zasedání schválí výsledný seznam podpořených firem. Úspěšní žadatelé projekty realizují vždy od května do října, v listopadu pak probíhá vyúčtování poskytnutých finančních prostředků.

„Zástupci podnikatelů si chválí poměrně jednoduché podání žádosti a malou administrativní zátěž při dokončování projektů,“ doplnil Vlastimil Veselý, ředitel Karlovarské agentury rozvoje podnikání, která zajišťuje rozdělování inovačních voucherů.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio