S odchytem divokých prasat v karlovarských lázeňských lesích pomáhá nová past

26. leden 2022 10:35

Lázeňské lesy Karlovy Vary dokončily instalaci nové pasti na divoká prasata. Speciální klec je jednou z posledních možností Lázeňských lesů, jak ochránit obyvatele před přemnoženou zvěří.

Přemnožená divoká prasata už dlouhodobě ohrožují obyvatele Karlových Varů. Reagovat na situaci se v minulosti snažili pracovníci Lázeňských lesů, kteří uspořádali několik naháněk. Žádná z nich ale příliš úspěšná nebyla. I proto teď městská společnost přišla s novým nápadem. Nechala vybudovat speciální klec, která by měla sloužit jako past na černou zvěř.

První klec na odchyt divokých prasat v Karlových Varech byla umístěna v Drahovicích

Past se nachází na okraji lesa v městské části Drahovice, kde černá zvěř nejčastěji ničila přilehlé zahrady. Okolí pasti je označeno výstražnými cedulemi, přesto je třeba dbát zvýšené opatrnosti, aby se ke kleci nepřiblížili volně pobíhající psi nebo děti.

V kleci i jejím okolí bude pravidelně umisťována návnada. Odchycený divočák pak bude usmrcen. „Takovéto zařízení v Lázeňských lesích umístěno ještě nebylo. Testujeme ho a musíme zjistit, jak na tuto klec budou divočáci reagovat,“ uvedl ředitel městské organizace Stanislav Dvořák.

Past by měla v ideálním případě zachytit pět až deset divokých prasat měsíčně.

autoři: Dominik Hron , nkr
Spustit audio