S Afghánci musíme jednat v rukavičkách, říká muž, který v Kábulu cvičí nové piloty helikoptér

22. listopad 2018

Tento rozhovor byl unikátní. Moderátorka Lucie Výborná ho totiž vedla přímo na vojenské základně v Kábulu. Jejím hostem byl velitel 311. AEAS – český voják, který má na základně na starosti výcvik nových afghánských pilotů helikoptér.

Létat s helikoptérou se tu učí kolem 150 afghánských pilotů, palubních techniků i palubních střelců. A jak jejich velitel potvrzuje, práce s nimi se od práce s českými vojáky v mnohém liší.

„Je tu jiná kultura, tito lidé mají jiný přístup k plnění povinností. Musíme s nimi jednat jinak, než jsme zvyklí. U nás to funguje jednoduše stylem ‚rozkaz‘ a ‚splnění rozkazu‘. Tady s nimi musíme jednat v rukavičkách – jemným způsobem je dotlačit k tomu, aby udělali, co po nich chceme. Jsou to ale dobří piloti,“ shrnuje český pilot helikoptéry.

Létání v Afghánistánu přitom není pro každého. Naopak. Host Lucie Výborné ho dokonce označuje za jedno z nejsložitějších létání na světě. „Pro afghánský terén jsou typické vysoké, prašné hory. Veškerá přistání se tu provádí buď do prachu, nebo do sněhu. Z vlastních zkušeností mohu potvrdit, že afghánští piloti to zvládají velmi dobře,“ shrnuje.

Přísně tu dodržují hierarchii – starší nemůže udělat chybu, starší se před mladším nemůže shodit.

Létání v Afghánistánu si ale podle vlastních slov užívá. Jde totiž o skutečně krásnou zemi. „A jsme tu všichni na jedné lodi. Cítím povinnost zajistit bezpečnost afghánských pilotů. Proto je učíme věci, které se tu třeba dosud nedělaly.“

autoři: Lucie Výborná , als
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.