Rybářské mušky Jaroslavy Hanzalové jsou žádaným artiklem

13. říjen 2020

Osmasedmdesátiletá Jaroslava Hanzalová ze Sytna je vášnivou rybářkou. Vrcholem rybolovné techniky je muškaření. A to vyžaduje kvalitní mušky. Dají se koupit, ale také udělat. Před čtyřiceti lety jich na našem trhu ovšem moc nebylo. Mušky nepůsobily moc přirozeně, často byly z nevhodných materiálů, moc nevydržely. A tak je paní Hanzalová začal vyrábět.

Nastoupila česká tvořivost

Paní Hanzalová je z vesnice, kde se dá nasbírat spousta peří, postupně zjišťovala, jak se dají mušky uvázat a během let dokázala nastřádat celou skříň, šuplíkový kontejner a různé krabičky materiálů k vázaní mokrých i suchých mušek. V desítkách pytlíčků a krabiček má různé háčky, barevné nitě, drátečky, olůvka, ale také spoustu různých barevných peříček. Pracovní stůl ve verandě se prohýbá dalšími potřebnými věcmi, je zda malý svěrák a nářadím, například kleštičky, nůžky, fix k začernění hlaviček, lak a další.

Za čtyřicet let navázala tisíce mušek

Váže jak úplně miniaturní, tak ty větší pro velké dravce. Mokrá muška navíc k tělu dostane olůvko, nebo drátek, aby muška klesala pod hladinu. A pozor, mušky se nemůžou vázat jen tak podle fantazie. Ryby potřebují vidět to, co je přirozené, takže se mušky vážou podle opravdových existujících druhů, aby vypadaly například jako mouchy, vosičky, komáři, různé larvy.

Šikovná muškařka neodolala prosbám druhých

No a jak to u vody bývá, když se rybáři sejdou, pochlubí se svými úlovky, ale také výbavou. Mušky Jaroslavy Hanzalové sklidily spoustu obdivných pohledů a hned i proseb, zda by přátelům také nějaké mohla vyrobit? A tak se stala sytenská muška žádaným artiklem a když má paní Hanzalová čas, tak váže a váže. Za léta svou techniku zdokonalila, jednodušších mušek uváže za hodinu osm, těch těžších tak tři kousky. Nutná je trpělivost, brýle a jemná motorika.

autor: Martina Sihelská | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio