Rvačky i loupeže v Jaltské pokračují. Noční bary budou mít omezenou provozní dobu

16. květen 2022 10:55

Bary v centru Karlových Varů budou mít od června omezenou provozní dobu. A to přesto, že v březnu podepsalo město s bary memorandum, v němž se provozovatelé zavázali zajistit pořádek zejména v okolí svých podniků.

Podle vedení města ale výrazné změny nenastaly, a tak začne vyhláška platit od 1. června. Město pouze prodloužilo původně schválenou otevírací dobu o hodinu. Účinnost vyhlášky schválili karlovarští zastupitelé na dnešním mimořádném jednání zastupitelstva.

„Byla schválena účinnost vyhlášky od 1. června tak, jak tomu bylo už při schválení vyhlášky v prosinci. Odsouhlasili jsme změny ve smyslu prodloužení provozní doby od neděle do čtvrtka do půlnoci a v pátek a v sobotu do 2:00. Na základě podkladů, které jsme dostali od Policie ČR, jsme z vyhlášky vyloučili ulici dr. Engla, protože na této ulici nebyly zaznamenány od ledna žádné delikty proti vyhlášce,“ uvedl radní Martin Dušek (ANO).

Když lázeňské město loni v prosinci schvalovalo na zastupitelstvu vyhlášku, tak obsahovala maximální provozní dobu pro bary v ulicích Dr. Engla, Dr. Davida Bechera, Jaltská, Zeyerova a částečně T. G. Masaryka přes týden do 23:00 a v pátek a sobotu do 1:00.

Proti návrhu se provozovatelé ohradili už v prosinci

Nakonec se dohodli s městem, že se platnost vyhlášky odloží a obě strany připraví společné memorandum, ve kterém se stanoví podmínky, které budou muset bary splňovat. Šlo například o vybudování kuřáren uvnitř barů, zákaz vynášení nápojů na ulici nebo ochranka u vchodu. Memorandum bylo podepsáno v březnu.

Jenže podle vedení města podmínky, které dokument obsahuje, byly známé už od přelomu roku. Bary tak mohly svůj provoz už upravit. Mimořádného pondělního jednání zastupitelstva se nikdo z provozovatelů dotčených barů nezúčastnil.

Podle opozičního zastupitele města Petra Kulhánka (KOA) by se ale měla platnost vyhlášky odložit minimálně do července, aby měly bary šanci prokázat, jestli podmínky memorand chtějí plnit. To ale zastupitelé nepodpořili.

Ředitel Městské policie Karlovy Vary Marcel Vlasák řekl, že z údajů Policie ČR vyplývá to, že k narušování pořádku, rvačkám, napadením i loupežím dochází stále. Podle něj je hlavní problém v tom, že v některých ulicích je hned několik nočních barů.

Omezení provozní doby mohlo pomoci alespoň v tom, že klid v ulicích nastane už v noci, a nikoli až v časných ranních hodinách, jak je tomu dosud.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související