Rusové chtějí umlčet všechno, co je svobodné, říká režisér Vladimir Benderski

8. březen 2022 12:00

Rodák z ukrajinské Oděsy, režisér a herec Vladimir Benderski, připravil ve spolupráci s karlovarským Divadelním studiem D3 na zítřek premiéru hry Zrzek. Jak upozornil, osud hlavního hrdiny, Daniila Charmse, umělce šikanovaného komunistickým režimem v Rusku, je možné připodobnit se současnou situací na Ukrajině.  

„Je to přesně to, co se teď Rusové snaží provést na Ukrajině. Chtějí umlčet všechno, co je svobodné, co se snaží být demokratické, co se nějakým způsobem snaží samo určovat svůj osud. Je to velice, velice aktuální," řekl Vladimir Benderski, který už 20 let žije v Česku. Je spojen s Prahou a Divadlem Kámen, ale také s Karlovými Vary, kde například založil Divadlo loutek.

Pětičlenný divadelní soubor přibližuje životní osudy ruského surrealistického spisovatele, básníka a dramatika Daniila Charmse (1905 - 1942) a jeho práci. V hlavní roli uvidí diváci Teodora Kravála jako Charmse i jako představitele jeho literárních postav. Dále se představí Vítězslav Adamec, Miroslava Exnerová, Radek Exner a Matěj Velička.

Část souboru doprovází představení i hudebně

Inscenace se pohybuje na hraně absurdního dramatu, což odpovídá i tvorbě Charmse, která se stávala spolu s jeho tíživější situací čím dál absurdnější, depresivnější a cyničtější. Něco podobného platí i pro komunistický režim v Rusku, který autora pronásledoval, šikanoval a nakonec izoloval na psychiatrickém oddělení leningradského vězení, kde v roce 1942 zemřel.  

Jak připomíná pozvánka na představení, Charmsův osud byl krutý a tragický – ale on vnímal sebe a všechno kolem přes smích a ironii – protože přece pouze 'dobytku smíchu netřeba!' Premiéra hry Zrzek začíná v karlovarském Divadle Husovka ve středu 9. března od 19:30 hodin.

Spustit audio