Ruský car přivezl na zámek Mnichovo Hradiště coby dar velkolepou barokní skříň

6. srpen 2018
Česko – země neznámá

Zámek Mnichovo Hradiště ve Středočeském kraji se řadí k našim nejkrásnějším barokním zámkům. Zámecké sbírky patří mezi nejbohatší a interiér zámku mezi nejzachovalejší. Na téměř 300 let se stal střediskem celého valdštejnského panství a pro Valdštejny byl letním sídlem.

Přijížděli sem z Valdštejnského paláce v Praze a pečovali zde také o umění. Málo se ale ví, že se právě v tomto zámku psaly politické dějiny Evropy. V roce 1833 bylo Mnichovo Hradiště zvoleno za místo významného diplomatického jednání.

V září se tu uskutečnila schůzka rakouského císaře Františka I., ruského cara Mikuláše I., pruského korunního prince Bedřicha Viléma, Nassavského vévody Viléma a knížete Metternicha, aby se naposledy pokusili upevnit tzv. Svatou alianci. Pro tak významnou společnost se musel připravit bohatý program. Na zámku proto rychle vzniklo zámecké divadlo.

Dary, které tito významní panovníci přivezli svému hostiteli, se dnes nacházejí v tzv. Pamětní síni Valdštejnů, která se rekonstruovala přesně podle historických fotografií z přelomu 19. a 20. století. Najdete v ní dar od císaře Františka I. – obraz znázorňující zámek Mnichovo Hradiště, který namaloval Thomas Ender.

Obraz ve dvou verzích

Zajímavé je, že obraz vznikl ve dvou podobách. Jednu z nich dostal hostitel, Kristian hrabě z Valdštejna, a druhou obdržel ruský car Mikuláš I.

Dar od Císaře Františka I. majiteli zámku Mnichovo Hradiště. Stejný obraz daroval také ruskému carovi Mikuláši I.

V Pamětní síni jsou k vidění i dobové rytiny, které dokumentují samotné setkání Svaté Aliance. Je na nich zobrazeno setkání cara Mikuláše I. s císařem Františkem I. přímo před zámkem se všemi detaily zámku i okolí. Vystaveny jsou i dokumenty s podpisy všech panovníků.

Jedním z nejcennějších darů byla pak barokní skříň, kterou hostiteli věnoval ruský car Mikuláš I. Skříň, vyrobená v Evropě v roce 1674, měla ve svých ornamentech dvě dvouhlavé orlice, které se tehdy nacházely jak ve znaku rakouském, tak i ve znaku ruském. Skříň byla proto věnována jako symbol spolupráce obou mocnářství.

Velká dubová skříň se musela při stěhování rozmontovat a poté znovu sestavit. Je ale dodnes krásně zachovalá a představuje stěžejní kus celé Pamětní síně Valdštejnů.

https://www.zamek-mnichovohradiste.cz/cs

Spustit audio

Spolupořadatel

Kalendář

Neděle 2. 9.
13:00–  14:00
Velké finále Hradozámeckého léta
Přímý přenos vyhlášení vítězů fotografické soutěže Hradozámeckého léta

Partneři