Rushovi zazpíval celý Velký sál v hotelu Thermal. Na závěr festivalu převezme Křišťálový globus

7. červenec 2022 07:20

Australský herec a držitel Oscara Goeffrey Rush uvedl ve středu na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary film Králova řeč z roku 2010. Herce, který na závěr festivalu převezme Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii, návštěvníci festivalu vidět oficiálně poprvé.

V úterý ho lidé ale mohli potkat v ulicích Karlových Varů. A protože ve středu 6. července zrovna slaví narozeniny, vyslechl si od zaplněného velkého sálu hotelu Thermal blahopřání Happy Birthday. K poctě Goeffreymu Rushovi uvede karlovarský festival ještě ve čtvrtek film Záře z roku 1996 a v pátek film Quills – Perem markýze de Sade z roku 2000.

Rush získal Oscara za nejlepší mužský herecký výkon ve filmu Záře. Kromě toho byl také třikrát nominován na Oscara, získal dva Zlaté Glóby a čtyři další nominace na tuto cenu, cenu Emmy, divadelní cenu Tony.

Při uvedení filmu Králova řeč vzpomínal, že se dostal ke scénáři spíše náhodou. Původně divadelní hra ho ale zaujala. Příběh, kde vystupovala královská rodina i Winston Churchill, se ale ve filmové podobě více zaměřil na osobní vztah mezi králem Jiřím VI. a jeho jazykovým terapeutem, kterého hraje právě Rush.

Děj se odehrává krátce před začátkem druhé světové války, kdy Anglie potřebuje silného vůdce, avšak introvertní a nečekanými povinnostmi zavalený princ Albert, korunovaný na Jiřího VI., jenž navíc trpí vadou řeči, je veřejnosti spíš pro smích. Jeho žena Alžběta domluví novopečenému králi schůzku s výstředním řečovým terapeutem Lionelem Loguem, díky němuž se nejen zbaví koktavosti a přednese inspirativní řeč svému lidu, ale také v něm najde blízkého přítele.

Svoji kariéru Rush spojil nejprve s divadlem, od začátků v Queensland Theatre Company, přes studia v Londýně a Paříži, autorská představení až po post režiséra a šéfa Belvoir Street Theatre Company, kde pomohl objevit řadu hereckých talentů, a přední australské i zahraniční divadelní scény, kde vystupoval.

autor: nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio