Rozkvetlé šaty od Matragi lákají do Jablonce na Křehkou krásu skla

6. srpen 2015

Korzetová róba podobná květině, desítky třpytivých šperků i doplňky ze skla. To jsou lákadla přehlídky nazvané Křehká krása 2015, která představuje aktuální trendy v bižuterii a sklářském designu v Jablonci nad Nisou.

Zajímavostí 4. ročníku sklářského veletrhu je exponát, který je příznačným symbolem spojení křehkosti a krásy. Jde o skleněnou orchidej, která návštěvníkům doslova rozkvétá před očima ve foyer Muzea skla a bižuterie.

Růžové šaty evokující květinu dostaly jméno Orchidej a jsou dílem módní návrhářky Blanky Matragi. Vyrobeny z růžovobílého skla, které je poseto drobnými krystalky.

Ačkoli skleněná róba vypadá křehce, zdání klame. Skulptura vysoká 170 cm váží úctyhodných 80 kilogramů.

Přestože jsou šaty vyrobeny v životní velikosti, žádná paní ani slečna se do nich neoblékne. V pase totiž měří pouhých 40 centimetrů.

Převážet skleněnou skulpturu bylo navzdory vyšší hmotnosti poměrně snadné. Šaty jsou totiž rozkládací.

Sukně šatů je poskládána celkem z 5 okvětních lístků. Spoluvytvářel je sklář Michal Ullrich se svým týmem. Ruku k dílu prý přidala i autorka návrhu.

„Podílela se hodně. Překvapilo nás to. Hodně sklářských umělců v dnešní době jen stojí a říká, co máme udělat. Ona se nebála sáhnout do žhavého skla a tvarovat ho,“ vzpomíná na spolupráci s návrhářkou sklář Michal Ullrich.

Skleněné šaty existují v růžovobílém barevném provedeníi pouze jedny. Velmi zajímavá je však i druhá verze.

„Pak jsou ještě černobílé, udělány jsou tak, že mění barvu,“ dodává sklář. Zájemci si měňavou raritu mohou prohlédnout v obecním domě v Praze.

autor: sas
Spustit audio