Rozhledna vyrůstající z obytného domu, to je Chlum Svaté Maří

18. červen 2021

Chlum Svaté Maří je nevelká obec na Sokolovsku v Karlovarském kraji. Turistům má ale rozhodně co nabídnout. Krom krásné přírody zde najdou také několik památek a zajímavostí.

Na Zeleném vrchu se přímo nad obcí tyčí rozhledna. Není ale ledajaká, tahle rozhledna jakoby vyrůstá přímo z obytného domku. To je také důvodem, proč není v současné době veřejnosti přístupná. Obyvatelé domku ji tak mají jen pro sebe. To ale není nic proti ničemu. Rozhledna je krásná i ze zdola, kde ji můžeme obdivovat přímo z rozkvetlé louky, odkud jsou také krásné výhledy do kraje.

Rozhledna tyčící se nad Chlumem Svaté Maří

„Na zelené louce se zde v roce 1903 postavila rozhledna. Roku 1904 k tomu nechal Krušnohorský spolek postavit ještě občerstvovací stanici, která fungovala až do roku 1945. Po válce byl objekt prodán a je v soukromých rukou,“ uvedl starosta obce Chlum Svaté Maří Karel Slobodník. „Jedná se o kruhovou stavbu z pálených cihel, výška je 20 metrů a končí ochozem. Je tam ještě přistavěna věžička, která má asi 4 metry navíc,“ popsal starosta rozhlednu.

Když se vydáte do této obce, jistě neminete poutní kostel přímo na návsi: „Je to kostel Panny Marie, historický objekt, který byl v minulosti vypálen husity. V současné době jsou plány na revitalizaci kompletně celého kostela. Vnitřek už je zčásti hotov, nyní by se měly dělat ambity a původní prostory,“ řekl Karel Slobodník.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio