Rozhledna sv. Markéty u Dlažova ladí s vedle stojící novogotickou kaplí

11. listopad 2020

Svatá Markéta je název vrchu nad obcí Dlažov v okrese Klatovy. Stojí zde stejnojmenná rozhledna a novogotická kaple zasvěcená této světici.

Poutní kaple v novogotickém slohu byla na místě postavena v roce 1886 a o rok později byla slavnostně vysvěcena. „Údajně se té slavnostní mše a vysvěcení zúčastnilo až pětadvacet kněží. Byla to tenkrát velká sláva,“ dodal místostarosta města Klatovy a místopředseda Klubu přátel Klatovska Martin Kříž. V minulosti nabízel vrch od kapličky krásný výhled. Postupem času však okolní stromy rostly výš a výš, a tak zde byla postavena dřevěná rozhledna. Ta byla zlikvidována někdy po roce 1947 z důvodu jejího špatného stavu.

Nová rozhledna

Od roku 2010 do roku 2013 obec Dlažov budovala na místě novou rozhlednu. 1. ledna 2014 byla stavba otevřena veřejnosti. Rozhledna je volně přístupná a vede na ni 94 schodů po kovovém točitém schodišti. Výhledy nabízejí mimo jiné i pohled na nedaleké město Klatovy, konkrétně pak na Černou věž. Z té je zase naopak vidět na svatou Markétu. „Rozhledna svým vzhledem ve spodní kamenné části navazuje na kapli v sousedství, takže alespoň v této části připomíná novogotickou stavbu,“ uvedl Martin Kříž.

K rozhledně je možné dostat se autem od silnice spojující obce Miletice a Libkov s tím, že kousek pod rozhlednou je nutné automobil ponechat a vyrazit k rozhledně pěšky lesnatým terénem.

Spustit audio