Rozdělení peněz uhelným regionům je podle Evropské komise spravedlivé

28. červenec 2021 12:25

Evropská komise považuje rozdělení peněz z Fondu spravedlivé transformace pro uhelné regiony za spravedlivé. S rozdělením nesouhlasil Karlovarský kraj a v červnu se kvůli tomu obrátil přímo na eurokomisařku, má fond na starosti.

Kraj poukázal například na to, že dominantním kritériem byl při rozdělování počet obyvatel, zatímco skutečnou potřebu transformace rozdělování nezohlednilo v dostatečné míře. Podle hejtmana Petra Kulhánka zvoleného za STAN v odpovědi zdůraznila komise skutečnost, že v přepočtu na jednoho obyvatele získal Karlovarský kraj nejvíc peněz v rámci všech 30 evropských uhelných regionů, které přecházejí na hospodářství, které nebude založené na těžbě a zpracování uhlí. 

„Náš názor je na to trošku jiný od začátku. Mělo to být podle ducha toho Fondu spravedlivé transformace cíleno na rozsah a míru poškození kraje těžbou hnědého uhlí. Tímto konstatováním je věc v tuto chvíli uzavřena a my se budeme koncentrovat na maximálně efektivní využití té přidělené alokace 6,3 miliardy korun,“ řekl Kulhánek.

autoři: Monika Červená , nkr
Spustit audio

Související