Rozděláváním ohně lidé ohrožují přírodní rezervace. Rolavská vrchoviště jsou proto pod dohledem

Národní přírodní rezervaci Rolavská vrchoviště u Přebuzi na Sokolovsku ohrožují lidé rozděláváním ohňů. Dobrovolníci proto místo častěji kontrolují a ohniště ničí. Jenže ani to nepomáhá.

Kvůli suchu teď dobrovolníci častěji kontrolují Národní přírodní rezervaci Rolavská vrchoviště u Přebuzi na Sokolovsku. Lidé tam často rozdělávají oheň, i když je to v místech zakázané. Vzhledem ke složení půdy a taky velkému suchu hrozí v místě požáry. Ochranáři mají strach.

Pokud by začalo v rezervaci hořet, záchrana vzácných míst by byla obtížná. „Nejde o to, že může shořet rašelina, ale když začne hořet, tak hoří velice problematicky. Víme od hasičů, že tahle přírodní rezervace má 830 hektarů a z jejich vyjádření je 400 hektarů naprosto nedostupných,“ upozornil Rudolf Kovařík ze spolku Rosnatka.

Přírodní rezervace se nachází mezi osadami Rolava, Jelení a německým Carsfeldem, kde mimochodem leží nejvýše položená přehrada Krušných hor. Rolavská vrchoviště získala mimořádnou ochranu státu hlavně díky zachovalému souboru horských rašelinišť a podmáčených smrčin s typickou flórou a faunou.

Spustit audio