Roudnickému infocentru vévodí dřevěný model Řípu. Slouží jako kavárna, obývák i kino

4. říjen 2022

Informační centrum v Roudnici nad Labem v Ústeckém kraji sídlí necelý kilometr od vlakového nádraží, přímo v historickém centru, hned naproti dominantě města, zámku Lobkowitzů. K jeho návštěvě láká cedule s nápisem Každý, kdo chce kafíčko, hned ať sviští na íčko. Napovídá, že infocentrum slouží také jako kavárna.

Informační centrum je zároveň vybaveno rozlehlou sedací soupravou, která přímo láká k posezení. I proto roudnickému infocentru turisté přezdívají „velký obývák“. Dominuje mu obří dřevěný model hory Říp. Přímo od centra si totiž můžete na Říp udělat pěší výlet, je to odsud pouhých šest kilometrů. Zvolit můžete ale i dopravu autobusem nebo si půjčit koloběžku.

Projekce v infocentru nabízí tipy na výlet nebo filmy z historie města. Propagují tady i regionální výrobky a tradiční lobkowiczké vinařství. Jeho centrum se nachází v zámeckých sklepeních a je možné ho navštívit. Stejně jako prostory zámku a přilehlou zahradu.

Pracovníci infocentra vás pošlou také do místní galerie se Slavíčkovými a Filovými obrazy nebo na věž zvanou Hláska s výhledem na město i celé Podřipsko. Minout byste neměli ani augustiniánský klášter, z jehož zdi vyvěrá rudný pramen. Právě po něm nese totiž Roudnice nad Labem své jméno. U řeky a hlavně na řece si užijete vodní sporty. Když ne aktivně, tak určitě jako diváci.

Spustit audio