Romské organizace a členové rady vlády žádají o krizové zasedání kvůli romským běžencům

11. květen 2022

Romské organizace a zástupci Romů v radě vlády pro záležitosti romské menšiny žádají kvůli přístupu k romským uprchlíkům z Ukrajiny o krizové jednání vládní rady. K jeho svolání vyzvali premiéra a předsedu rady Petra Fialu (ODS).

Organizace premiérovi adresovaly otevřený dopis, který zveřejnil server Romea.cz. V listu si stěžují na postup přijímání romských běženců i na postoje vedení samospráv, zmiňují projevy rasismu či diskriminace. Dopis podepsalo 11 organizací ze sítě RomanoNet a všech 13 zástupců Romů z vládní rady.

"Bohužel musíme konstatovat po zkušenostech z posledních dní, že v případě přijímání romských uprchlíků dochází k nestandardním postupům, k posuzování na základě barvy pleti - takzvaného dvojího metru, v mnoha případech k projevům rasismu či diskriminace," uvedli v listu pisatelé. Podle nich diskriminace pak vede třeba k tomu, že romští uprchlíci nemají dost jídla. Chybí také přístřeší.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) k situaci řekl, že s ubytováním je problém v některých krajích. Stát objekty nabídl, regiony na nabídku nepřistoupily. Autoři listu zmiňují, že o situaci jednali se zástupci resortů vnitra a práce. "Narážíme však neustále na protiromské postoje krajských hejtmanů a starostů měst a obcí, kteří prostě romské uprchlíky z Ukrajiny na svém území nechtějí," uvedli pisatelé. Podle nich má takové jednání znaky "institucionálního rasismu".

Zástupci organizací a romští členové vládní rady zmiňují, že i romští běženci jsou hlavně ženy a děti. Žádají premiéra o svolání krizového jednání rady. Poukazují na to, že se za Fialovy vlády rada ještě nesešla. Naposledy zasedala loni v listopadu.

zdroj: ČTK
Spustit audio