Romantika ve výšce. Ověřte si, zda Šťastná věž dostojí svému jménu

23. listopad 2020

Rozhledna s poetickým názvem Šťastná věž se tyčí nad Spáleným Poříčím na jihu Plzeňska. Místo nabízí jak pěkné rozhledy z vrcholu rozhledny, tak i sportovní vyžití v podobě lezecké stěny a překážkové dráhy.

Manželé Kvíderovi jsou spolu šťastní už 17 let

Majitelem rozhledny je Lukáš Kvídera, který ji vybudoval společně s manželkou Editou a rodinou. Nápad na název rozhledny však přímo z jeho hlavy nepochází: „Byl to bratrův nápad, že je tu takové štěstí ve Spáleném Poříčí,“ vysvětlil majitel. Prvotní nápad na postavení rozhledny samotné pochází od jeho souseda, který v areálu také sídlí. Nelíbil se mu totiž vzhled sila na piliny dřevařské firmy, která zde dříve fungovala. 

Rozhledy do kraje

Po zdolání 108 schodů je možné pokochat se výhledem z výšky 23 metrů nad zemí. Lze vidět vrch Kokšín, bydliště Pátera Ferdy, jasnovidého kněze a léčitele, dále Spálené Poříčí a také například první buddhistickou stupu v České republice.

Na místě se ale nenachází jen rozhledna, v jejím zázemí je možné se občerstvit, popř. odložit své ratolesti do dětského koutku. Sportovní nadšenci tu najdou 11 metrovou lezeckou stěnu, či 26 metrovou překážkovou dráhu. V areálu se také nachází ohniště s posezením na dlouhé letní večery. Pro rok 2021 plánují Kvíderovi novinku v podobě poznávání jednotlivých plodin: „Dnes děti znají pouze kukuřici a řepku, takže tady bude 12 komodit,“ uvedl majitel.

Po cestě na vrchol rozhledny se také můžete se svým protějškem zastavit na takzvaném Balkónku zamilovaných, kde jsou mříže ve tvaru srdcí a kde mají některé páry visací zámky s jejich jmény či iniciálami.

Spustit audio