Rok 2024 patří motýlům. Na zahradu je přilákáte květinami, kopřivami i bodláky

26. únor 2024

K čemu slouží pestrobarevná motýlí křídla? Existují tažní motýli? A jak můžete motýlům pomoci mobilní aplikací? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Hosty zvířecího Klubu Rádia Junior byli Jan Moravec a Martina Kišelová z Českého svazu ochránců přírody. Ten vyhlásil letošek rokem motýlů. A právě o těchto krásných tvorech si povídali s moderátorkou a zvířecí agentkou Veronikou Hájkovou.

Barevné seznamování

Ačkoli u nás žije 3500 druhů, motýli ubývají, a je potřeba je chránit. „Motýli jsou takovými ambasadory naší přírody, protože je mají lidi rádi. Jsou krásní, barevní a létají přes den. Všimneme si jich a tím máme i zájem se o ně starat a zajímat,“ chválí je Martina.

Vývojová stádia motýla

Jejich barevná křídla, která jsou mnohdy větší než tělo, slouží i k hledání toho správného partnera. „Na krátkou vzdálenost se mohou poznávat partneři a vzory na křídlech jim ukazují kvalitu jedince,“ vysvětluje.

Díky křídlům mohou uletět i stovky kilometrů. Takovým motýlům říkáme tažní. „Babočka bodláková přelétá každoročně přes moře do Afriky a zpátky,“ překvapuje Jan.

Babočka bodláková doletí až do Afriky

Motýlí zahrádka

Aby motýli neubývali, je potřeba jim pomáhat. Každé jejich vývojové stádium, vajíčko, larva, kukla i dospělec, ale potřebuje trochu jiné podmínky a prostředí. „Meze, malá políčka, izolované stromy, keře, hodně různých kytek kvetoucích i nekvetoucích,“ upřesňují odborníci.

Na zahrádku motýly přilákáte nejen kvetoucími rostlinami a jejich nektarem, ale i kopřivami nebo bodláky. V horkých dnech můžete půdu pokropit vodou, aby měli motýli možnost se napít.

Pomoci můžete i mobilními aplikacemi, které motýly vyfotí a poté rozeznávají. Tyto materiály se následně uchovávají v databázích, které slouží pro vědecké účely. „Odborníci z toho mohou vyčíst, kde se ty druhy vyskytují, jestli ubývají nebo přibývají,“ popisuje Honza.

Jaké akce budou v průběhu roku na podporu hmyzu a motýlů díky Českému svazu ochránců přírody probíhat? To se dozvíte v Klubu Rádia Junior.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Veronika Hájková , bva , kpe
Spustit audio

Související