Řidiče v Plzni čekají začátkem roku komplikace. V centru města dojde k zásadní změně

29. listopad 2019 15:00

V Plzni už zhruba za měsíc čekají řidiče velké změny. Týkají se ulic Šumavská a Goethova, které se od nového roku, konkrétně od 4. ledna uzavřou pro automobilovou dopravu. Město Plzeň tím chce přispět k bezpečnosti chodců a plynulosti městské hromadné dopravy v daných místech. Uzavřené úseky budou řidiči objíždět jinými trasami.

Důvodem, proč došlo k omezení automobilové dopravy v Šumavské ulici je, že v současné době tu přechází silnici až 20 tisíc chodců denně. Jejich zvýšenou intenzitu způsobil v roce 2013 otevřený výstup z hlavního nádraží do Šumavské ulice, a teď přibližně rok nový autobusový terminál.

Chystané změny mají přispět především ke zvýšení jejich bezpečnosti a samozřejmě také k rychlejšímu průjezdu městské veřejné dopravy, která tam za současných podmínek často nabírá zpoždění.

Schéma uzavřeného úseku Šumavské ulice

„V současné době je tam velký kolizní bod. U východu z hlavního železničního nádraží, směrem k zastávkám MHD, jak trolejbusovým, ve směru do centra, tak tramvajovým v Sirkově ulici. Toto místo pro přecházení nebylo možné řešit světelnou signalizací ani přechodem pro chodce,“ upřesnil ředitel Správy veřejného statku města Plzně Milan Sterly.

Šumavská ulice v Plzni

Šumavská bude uzavřená v úseku Nádražní – Vocelova, a výjimku budou mít jen autobusy, trolejbusy, policie a vězeňská služba, která tudy musí projet k plzeňskému okresnímu soudu. Objízdná trasa povede ulicí U Prazdroje, přes Sirkovou ulici, která má podle náměstka primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Michala Vozobuleho dostatečnou kapacitu: „V minulosti postavená Sirkova ulice dnes zdaleka nedosahuje kapacit, které byly původně plánovány. Je tam však dostatečné kapacitní pravé odbočení do ulice U Prazdroje, takže Sirkova ulice to bez problémů unese. Toto řešení je mnohem elegantnější, než průjezd skrze Šumavskou ulici s velkou intenzitou lidí i veřejné dopravy.“

Změny se dotknou také ulice Goethova

Od 4. ledna bude zavřená pro automobilovou dopravu i Goethova ulice v úseku Kopeckého sady – Americká. Je to ještě usnesení z minulého volebního období, kdy se rada rozhodla, že na přání dopravního podniku, tuto změnu udělá. Opět by toto omezení mělo přinést výhodu pro cestující, protože by měla eliminovat časová zdržení.

Goethova ulice v Plzni

Kromě toho se výrazně zlepší přestup mezi trolejbusy na Americké ulici a autobusy, které jezdí ve směru na Košutku. Nástupní zastávka se nově přesune do Goethovy ulice před prodejnu ryb.

„Přijedete-li například z Lochotína nebo ještě dál z Košutky autobusem do centra města a chcete přestoupit třeba na trolejbus do Doudlevec, na Slovany nebo do Černic, tak samozřejmě je pro vás toto místo otázkou vzdálenosti, která se výrazně zkrátí a bude na jednom chodníku. Dnes tam stojí auta i ve dvou řadách, veřejná doprava tam má extrémní problém s průjezdem,“ objasnil situaci Michal Vozobule.

V Kopeckého sadech, mezi ulicí Anglické nábřeží a Goethova, vznikne zároveň místo pro podélné parkování, namísto současné odstavné plochy pro MHD. Smyslem je nahradit osm parkovacích míst, která město vlivem změn v Goethově ulici zruší.

autor: Karolína Sedláková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio