Řidiče v Dolánkách u Turnova zpomalí opravy opěrné zdi

7. srpen 2018

Při cestě po hlavním tahu z Prahy na Harrachov se zdržíte v Dolánkách u Turnova. Na silnici první třídy č.10 je tam kvůli zabezpečování svahu zúžený jízdní pruh a tvoří se fronty před semafory.

V zatáčce nad Dolánkami se pomalu sesouval sráz pod silnicí. Způsobila to těžká nákladní doprava. Svah a celou opěrnou zeď, která dostala název Kobylka, je proto nutné stabilizovat.

„Znamená to, že se odtěží vlastně polovina komunikace až na hloubku zhruba čtyř až pěti metrů, a následně se bude vracet to zemní těleso zpátky a prokládat geomřížemi a ocelovými mřížemi. Tím se svah zpevní a nebude v budoucnosti docházet k jeho sesuvu. V rámci dokončení se samozřejmě obnoví konstrukční vrstvy komunikace a ocelové svodidlo,“ vysvětlil ředitel stavební firmy, která práce provádí, Ondřej Hušek.

Svah pod komunikací ujíždí, je proto nutné ho vyztužit

„Provoz na místě nyní probíhá od prvního srpna kyvadlově. Je řízen pomocí dopravních značek a dopravního zařízení, tedy světelnou signalizací,“ upřesnil dopravní opatření mluvčí Libereckého kraje Filip Trdla.

Stabilizace zdi Kobylka má být hotová 30. listopadu. Na silnici číáslo 10 mezi Turnovem a Harrachovem nejde o jediné dopravní omezení. Pracuje se také u tanvaldského nádraží a před Harrachovem dopravují dělníci most.

Spustit audio