Režisér Gumpa F. A. Brabec o práci se zvířaty: Necháváme jim jejich vlastní svět. Trénink by byl ve filmu vidět

18. březen 2024

Kolik protagonistů Gumpa se vystřídalo v prvním díle? Která zvířata se objeví ve druhém? A jak s nimi probíhalo natáčení? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Do Klubu Rádia Junior dorazil filmový režisér a kameraman F. A. Brabec, tvůrce filmů o psovi Gumpovi. O natáčení druhého dílu Gump: jsme dvojka, si povídal s moderátorkou a zvířecí agentkou Veronikou Hájkovou. 

Režisér F. A. Brabec

Psí herci

Režisér a kameraman F. A. Brabec má na svém kontě filmy jako Obecná škola, V peřině nebo Kytice. V roce 2021 převedl do světa filmu i knihu Filipa Rožka Gump – pes, který naučil lidi žít. 28. března 2024 má v kinech premiéru pokračování s názvem Gump: jsme dvojka. 

Kniha Gump: Jsme dvojka

I když na obou filmech pracovali stejní tvůrci, natáčení bylo trochu odlišné. „Jednička byla tím složitá, že nám ten pes rostl a že jsme točili od štěňátka, až po dospělého,“ vzpomíná. Gumpa si proto zahráli 4 pejsci, kteří byli odlišného věku. „My jsme jim říkali jednička, dvojka, trojka a čtyřka, a tím, že film se točí na přeskáčku, to bylo strašně zajímavé. Já jsem říkal přiveďte trojku, budeme točit trojku, a pak jsem řekl ježíšmarjá ne, to je scéna pro čtyřku, přiveďte čtyřku,“ směje se.

Zvířata před kamerou 

Kromě hlavního psího hrdiny se před kamerou mihlo nespočet jiných zvířat. „Mám zvířata rád a mám relativně trpělivost a asi i pokoru, takže s těmi zvířaty se točilo nádherně. Člověk jim musí nechat ten jejich vlastní svět a jenom ho zaznamenávat, nejde zvířata trénovat jako v cirkuse, to by bylo hrozně vidět,” myslí si Brabec. 

Richard Krajčo a Gump

Právě z toho důvodu se do filmu nedostala původně plánovaná veverka, která by byla pomocnicí Oříška, Richarda Krajča. Objeví se tam ale třeba divoké prase, poník zachráněný před hrozbami cirkusu nebo kohout ,,Kohouti, jak se ukazuje, jsou trochu svéhlaví a dělají si co chtějí, a Gump netušil, že když se kohout rozčílí, že má velká křídla a že dělá docela randál, a tak bylo legrační, že se kohouta bál.”

Jaké bylo režisérovo první setkání s Gumpem a které postavy se stanou takovými parťáky, že se ukryly i v názvu filmu Gump: jsme dvojka? To i mnohem více se dozvíte při poslechu Klubu Rádia Junior. 

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

autoři: Veronika Hájková , bva
Spustit audio

Související