Revoluční dění listopadu 89 v Plzni objektivem Radovana Kodery

18. listopad 2019 12:13

Listopad 1989 v Plzni objektivem Radovana Kodery s fotopříspěvkem Tomáše Hausnera, tak se jmenuje nová výstava, která bude v přednáškovém sále Západočeské galerie v Plzni k vidění až do 15. prosince.

Výstava Radovana Kodery připomíná revoluční dění podzimu roku 1989 v Plzni. Ve výběru dokumentárních snímků známého plzeňského fotografa jsou zachyceny záběry z některých exponovaných míst – vývěska před „Alfou“, ohrady u „Branky“ a před kostelem sv. Bartoloměje, plakát ve výloze městské knihovny v ul. Bedřicha Smetany, polepený KV KSČ. Nejvíce fotografií je z generální stávky konané na území celé ČSSR v pondělí 27. listopadu od 12 do 14 hodin.

K výstavě je připojena série fotografií Tomáše Hausnera dokumentující demontáž pomníku z roku 1971, připomínajícího 50. výročí založení KSČ, z prostoru před tehdejším Gottwaldovým nádražím v Plzni.

Radovan Kodera, který revoluční události v plzeňských ulicích zachytil, fotografuje od druhé poloviny 80. let. Od roku 1992 pracuje jako fotograf Národního památkového ústavu v Plzni. V roce 2003 založil občanské sdružení Pro Photo a působí jako kurátor a organizátor výstavních projektů ve Velké a ve Staré synagoze v Plzni. Pracoval také jako pedagog na Střední soukromé umělecko-průmyslové škole Zámeček, od roku 2012 působí na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni. V roce 2014 absolvoval institut tvůrčí fotografie Slezské univerzity v Opavě.

Příchod tisíců škodováků byl fenomenální

Jak uvádí autor doprovodných textů k výstavě Ondřej Maglič, Plzeň po většinu roku 1989 nezažívala podobně velké demonstrace, jaké se odehrávaly v Praze. Výjimkou byla demonstrace 6. května 1989 na náměstí Míru. „Od 19. listopadu začalo v Plzni docházet k integraci a koordinovanému postupu studentů, divadelníků a nezávislých skupin a aktivistů. Zatímco v pondělí 20. listopadu se sešlo před Velkým divadlem cca 30 takto aktivních osob, v úterý již bylo založeno v Pivovarském muzeu Občanské fórum Plzeň a téhož dne vznikl stávkový výbor Škody Plzeň,“ řekl Maglič.

„Od středy 22. listopadu se pak náměstí Republiky pravidelně intenzivně plnilo nespokojenými Plzeňany. Generální stávka 27. listopadu byla v Plzni plně v režii stávkujících studentů VŠ. Třicetitisícová účast na náměstí Republiky a následný příchod přibližně 15 000 škodováků znamenal fenomenální úspěch, který odstartoval skutečný dialog o podobě vlády v Československu,“ uvedl.

autor: Michaela Svobodová | zdroj: Západočeská galerie v Plzni
Spustit audio